Направо към съдържанието

Въвеждане на нарцисизма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Върху нарцисизма)
Въвеждане на нарцисизма
АвторЗигмунд Фройд
Първо издание
Австрия
Оригинален езикнемски
Видмонография
Публикувано в„Отвъд принципа на удоволствието“ (1992)

Издателство в БългарияНаука и изкуство“ (1992);
Колибри“ (2014)

За нарцисизма (на английски: On Narcissism; на немски: Zur Einführung des Narzißmus – Към увода в нарцисизма) е монография на Зигмунд Фройд от 1914 г., разглеждана като въведение към неговите теории относно нарцисизма. В нея Фройд обобщава предишните си дискусии по темата за нарцисизма и определя неговото място в сексуалното развитие. По-нататък той се спира вълрху по-дълбоките проблеми на взаимовръзката между Аз-а и външните обекти, прокарвайки една нова дистинкция, а именно, между азово либидо и обектно либидо. По-важното е, че Фройд въвежда идеята за Аз-идеала и свързаната с него наблюдаваща Аза инстанция (Свръх-Аза). Фройд също така дава кратък преглед на различията си с Юнг и Адлер.

Вероятно един от мотивите за написването на книгата е да се покаже, че концепцията за нарцисизма предлага алтернативи на идеята за несексуалното либидо на Юнг и „мъжкия протест“ на Адлер.

Статията е издадена като част от книгата „Отвъд принципа на удоволствието“ през 1992 г.[1] и преиздадена през 2014 като част от сборника „Психология на несъзнаваното“.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Отвъд принципа на удоволствието, Изд. Наука и изкуство, 1992
  2. Фройд, З. Психология на несъзнаваното, Изд. Колибри, 2014