Направо към съдържанието

Карл Мак фон Лайберих

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Карл Мак фон Либерих)
Карл Мак фон Лайберих
австрийски военачалник
Карл Мак фон Лейберих

ЗваниеФелдмаршал
Години на служба1770-1828
ПрякорКарл Мак
Служи на Австрийска империя
Род войски
Свещена Римска империя
Свещена Римска империя
Имперска и Кралска армия
КомандванияУлмска кампания
Битки/войниРуско-турска война (1787-1792)
Революционни войни
Наполеонови войни
ХаслахУлм
Награди
Кавалер на Ордена на Мария Терезия
Кавалер на Ордена на Мария Терезия
1758

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
Карл Мак фон Лайберих в Общомедия

Карл Фрайер Мак фон Лайберих (на немски: Karl Freiherr Mack von Leiberich), наричан просто Карл Мак, е австрийски фелдмаршал. Участвал във войните с Турция и Франция.

През 1798 г. му било поръчано да командва неаполитанската армия, с която успешно действал в Южна Италия, превзел Рим и се придвижил към Капуа. Неочаквано обаче узнал за бягството на краля в Сицилия и вълненията в Неапол. Тогава във войската му избухнал бунт и той се обърнал към генерал Жан-Етиен Шампионе с молба за свободно пропускане в Германия. Шампионе решил да изпълни молбата му, но френското правителство не се съгласило и Карл бил арестуван и обявен за военнопленник. След две години той успял да избяга от Париж.

През 1805 г., в началото на новата коалиционна война, Мак оглавил австрийската армия в Улм, като успява да укрепи града, но близо до река Илер е атакуван от французите, претърпял поражение и се укрил в Улм.

По-късно той бил обкръжен и капитулирал са 20-хилядна войска. Бил пуснат под клетва, след което се върнал в Австрия. Там бил подложен на военен съд, който го лишил от чина и ордените му.

През 1819 г., с помощта на княз Карл фон Шварценберг, на Мак е възвърнат чина и ордена на Мария Тереза.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мак, Карл“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​