Направо към съдържанието

Джейн Грей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лейди Джейн Грей)
Джейн Грей
Jane Grey
кралица на Англия

Родена
Починала
ПогребанаВеликобритания

Религияангликанство
Управление
Период10 юли19 юли 1553
ПредшественикЕдуард VI
НаследникМария I Тюдор
Герб
Семейство
РодТюдори
БащаХенри Грей, първи херцог на Съфолк
МайкаФрансис Грей
СъпругГилдфорд Дъдли
Други родниниХенри VIII
Мария I Тюдор
Елизабет I
Едуард VI
Подпис
Джейн Грей в Общомедия

Джейн Грей (на английски: Jane Grey) кралица на Англия от 10 до 19 юли 1553 г. Тя е съпруга на лорд Гилдфорд Дъдли и правнучка на Хенри VII.

Лейди Джейн наследява трона по силата на завещанието на крал Едуард VI, което е в разрез със законите на Англия по онова време – по тях, право върху трона има Мери, дъщерята на Хенри VIII. Властите отхвърлят обявяването на Джейн за кралица и накрая тя бива екзекутирана на 12 февруари 1554 година. Остава известна като „кралица за девет дни“ – от обявяването ѝ за такава на 10 юли 1553 г. до 19 юли, когато бива свалена.

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1537 година. Има две сестри – Катерина и Мери. Живее със семейството си в Брадгейт. Джейн е едва деветгодишна, когато крал Хенри VIII умира. Седмица след смъртта му заминава за Лондон с майка си – лейди Франсиз Грей – и седемгодишната си сестра – Катерина, за да присъстват на погребението на мъртвия крал и коронацията на сина му Едуард. След коронацията родителите на Джейн решават да я изпратят в двора на овдовялата кралица Катрин Пар, където да бъде обучавана и да живее заедно с принцеса Елизабет. Междувременно принцеса Мери (дъщеря на Катерина Арагонска и Хенри VIII) не приема да стане протестантка и живее извън Лондон. След време Катрин Пар се жени за Томас Сиймур. Година по-късно ражда момиче и няколко дни след това умира. След погребението ѝ, Джейн се връща при родителите си, но е изпратена да живее при Томас Сиймур и неговата майка. Но на 20 март 1549 година Томас Сиймур е екзекутиран. Малко след това Джейн се връща с родителите си в Брадгейт. Тогава решават да я венчаят за Едуард – графа на Хартфорд, но баща му е арестуван и хвърлен в Тауър, заради което тя не успява да се омъжи за него.

Брак с Гилфорд Дъдли и кралица на Англия[редактиране | редактиране на кода]

По-късно против волята ѝ я женят за Гилфорд Дъдли, сина на Джон Дъдли, херцог на Нортъмбърланд (бившия граф на Уоруик). По това време родителите на Джейн вече са приели титлата херцог и херцогиня на Съфолк. Амбициозните родители решават да омъжат и втората си дъщеря Катерина за друг от синовете на фамилията Дъдли – Хърбърт Дъдли. Венчавките стават малко преди смъртта на Едуард VI. Младият крал умира едва 15-годишен от туберкулоза. В завещанието си (написано под влияние на херцога на Нортъмбърланд) е посочил братовчедка си Джейн като единствена наследница на трона, въпреки завещанието на крал Хенри VIII. След сватбата я принуждават да приеме короната и е обявена за кралица на Англия на 10 юли 1553 година. Но господството ѝ трае само девет дни. Принцеса Мери решава да иска своето право да наследи трона и тръгва към столицата с голяма тълпа, за да свали Джейн.

Екзекуцията на лейди Джейн Грей, худ. Пол Деларош, 1833 г.

След нахлуването ѝ в Лондон Мери затваря Джейн и Гилфорд в Тауър на 19 юли 1553 година. Родителите ѝ я изоставят и обявяват Мери за своята нова кралица. С възкачването си като кралица Мери осъжда Джон Дъдли и той е екзекутиран, въпреки че признава вината си и приема католицизма. Процесът срещу Джейн и Гилфорд се състои на 14 ноември, където са осъдени на смърт. Екзекуцията им е извършена на 12 февруари 1554 година. Погребват лейди Джейн Грей в параклиса „Св. Петър“ заедно с двете бивши съпруги на Хенри – Ан Болейн и Катрин Хауърд.

Баща ѝ, херцогът на Съфолк, е екзекутиран на 24 февруари 1554 година. Майка ѝ, херцогинята на Съфолк, възстановява приятелството си с кралица Мери и се жени за Ейдриън Стокс.

Бракът на сестра ѝ Катерина с лорд Хърбърт Дъдли е разтрогнат и осем години по-късно тя се жени за Едуард Сиймур. Вече възкачилата се на трона, кралица Елизабет хвърля и двамата в Тауър, но те се сдобиват с двама синове, единият от които е прародител на Елизабет II. Най-малката сестра на Джейн, Мери, се жени за Томас Кийвс, дворцов вратар.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Едуард VI кралица на Англия
(10 юли – 19 юли 1553)
Мери I