Направо към съдържанието

Паласиу да Алворада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Паласио да Алворада)
Паласиу да Алворада
Palácio da Alvorada
Главната фасада на двореца
Главната фасада на двореца
Карта Местоположение в Бразилия
Надм. височина1172 m
Виддворец
МестоположениеБразилия, Бразилия
АрхитектОскар Нимайер
Стилмодернизъм
Изграждане1957 – 1958 г.
Етажи3
Височина10 m
Площ7000 m²
Статутпрезиденска резиденция
Собственикбразилско правителство
Сайтgov.br/planalto
Паласиу да Алворада в Общомедия

Паласиу да Алворада (португ. произношение: [paˈlasju dɐ awvoˈɾadɐ]; на португалски: Palácio da Alvorada, Двореца на зората) е официалната резиденция на президента на Бразилия, която се намира в Бразилия, Бразилия. Президентският дворец е проектиран от известния архитект Оскар Нимайер и е открит през 1958 г.

Името на президентския дворец произхожда от изказването на бившия бразилски президент Жуселину Кубичек:

Бразилия е нова зора в историята на Бразилия

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Дворецът Алворада е една от първите по-значими структури, построени в новата столица на Бразилия. Паласиу да Алворада е разположен на малък полуостров в езерото Параноа. С изчистените си линии дворецът е съчетание на простота и модерност. Наподобява стъклена кутия, леко стъпила на земята с помощта на няколко тънки външни колони.

Сградата има площ от 7000 кв. м е с три етажа: сутерен, първи и втори етаж. В сутерена са разположени аудиториумът и кухнята, пералните помещения, медицинският център и администрацията; на първия етаж се намират залите, използвани от Президента за официални приеми. На втория етаж се намират два апартамента и частни стаи. В сградата има библиотека, плувен басейн с олимпийски размери, две трапезарии, няколко конферентни зали. Към двореца са изградени параклис и хеликоптерна площадка.

През 2004 съпругата на президента Лула да Силва предприема най-мащабното обновяване в историята на президетския дворец. Проектът отнема две години и 18.4 милиона щатски долара. Извършено е проучване с цел възстановяването на първоначалния вид на стаите и интериора. Обзавеждането е изцяло реставрирано в изначалния си вид. Електрическата и вентилационната система на президентския дворец са обновени, а покривът е ремонтиран. Противно на всеобщото мнение, ремонтът на Алворада не е платен от правитеството, а е чатс от мащабна програма за реставрация на всички обекти, стопанисвани от Бразилската агенция за историческо и културно наследство, чрез средства, дарени от частни корпорации.

В Президентския дворец работят 72-ма служители: секретари, асистенти, готвачи, сервитьори, лекари и охрана. Дворецът се охранява от президентската гвардия.

Пощенски адрес[редактиране | редактиране на кода]

SPP
Zona Cívico-Administrativa
Brasília – DF
CEP 70150 – 903

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал Уикипедия разполага с