Потребител:Iliev/tmp

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Волейболен клуб „Дея спорт“ е основан през 2015 година в град Бургас

Финалист за Купата на България за мъже за 2023 година


История


Волейболен клуб „Дея Спорт“ е създаден през 2015 година. Президент на отбора е д-р Александър Маджуров. Името на клуба е свързано с емеоционален момент за създателите на Дея. През 2015 година, отборът стартира с детска школа. Следващата 2016 година се сформира и мъжки отбор, който се състезава в тогавашната трета лига на първенството. Треньори са Тодор Стефанов и Павел Иванов. През сезон 2017/2018 , клубът привлича опитни треньори и състезатели, и успява да се класира от Висшата лига в Суперлигата на България. Треньор по това време е Петър Дочев, а в отбора се състезават опитни състезатели, като национала Стоян Самунев и Георги Петров.

Следващият сезон 2018/2019 година отборът се води от единствената жена треньор на мъжки отбор във волейболната история на България– Весела Братоева.

Сезон 2019/2020 – Дея Спорт се състезава във вторият ешелон на мъжкото волейболно първенство, като отборът е съставен предимно от юноши, които се обиграват в мъжкия състав. През сезон 2021 година, клубът стартира нов етап в развитието си, като привлича опитния състезател и вече треньор Венцислав Симеонов. Той има над 14 сезона в италианската Серия А и вицеолипмпийска титла с отбора на Италия, като състезател. С активното участия на братята Георги и Валентин Братоеви, отборът осъществява поредица от силни трансфери и Дея Волей, вече е фактор във волейбола в България.

През сезон 2021/2022, отборът постигна най-значимите си резултати в кратката си история. Играе два полуфинала- За Купата на България и в Суперлигата. Има равни точки с отбора, заел трето място и само заради няколко гейма разлика, не спечели бронзовите медали в първенството. Класира се и до историческо участие в евротурнир- Купата на претендентите.