Направо към съдържанието

Тео де Рад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тео де Раад)
Тео де Рад
южноафрикански програмист

Роден
19 май 1968 г. (56 г.)
Техника
ОбластПрограмиране
Семейство

Уебсайтwww.theos.com/deraadt/
Тео де Рад в Общомедия

Тео де Рад (роден на 19 май 1968 в Претория, ЮАР) е програмист, който живее в Калгари, Канада. Той е създател и настоящ ръководител на проектите OpenBSD и OpenSSH, както и един от основателите на NetBSD.

NetBSD[редактиране | редактиране на кода]

Проектът NetBSD е създаден от Де Рад и още няколко разработчика, които не са доволни от качеството и производителността на Jolix (известен още като 386BSD) и смятат, че по-отвореният модел на разработка ще подпомогне развитието на операционната система. NetBSD се съсредоточава върху чистият, преносим и верен код, като цел е създаването на единна и многоплатформена BSD-базирана операционна система. Поради важността на мрежите като Интернет при работата върху проекта, Де Рад предлага името "NetBSD", което бива прието от другите разработчици.

Хранилището с код на NetBSD се създава на 21 март 1993, а първата версия (NetBSD 0.8) излиза през април 1993 и е базирана на 386BSD 0.1. През август същата година излиза и версия 0.9, която съдържа много подобрения. През този период системата е все още съвместима с PC, но поддръжката на нови платформи е запланувана.

През октомври 1994 излиза NetBSD 1.0 - първата версия, която поддържа няколко архитектури. Де Рад има голям принос за SPARC версията.

OpenBSD[редактиране | редактиране на кода]

През декември 1994 Де Рад е принуден да се оттегли от поста на главен разработчик на NetBSD и неговият достъп до хранилищата с код е спрян. Причините за това все още не са напълно ясни.

През октомври 1995 Де Рад създава OpenBSD - нов проект, базиран на кода на NetBSD 1.0. Първото му издание, OpenBSD 1.2, излиза през юли 1996, а през октомври същата година се появява и OpenBSD 2.0.[1] Оттогава проектът се придържа към график при който на всеки 6 месеца излиза едно издание, което се поддържа една година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]