Направо към съдържанието

Дружество на автомобилните инженери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Society of Automotive Engineers)
Лого на организацията

SAE International (предишно название Society of Automotive Engineers, Дружество на автомобилните инженери) е базирана в САЩ международна нетърговска организация за научно-технически изследвания и стандартизация, преди всичко в областта на автомобилостроенето.

История[редактиране | редактиране на кода]

Организацията е основана през 1905 г. като Society of Automobile Engineers. Първоначално тя си поставила за цел да създава стандарти и да ускорява обмена на идеи и знания в областта на автомобилната индустрия.

SAE в началото е имала 30 члена-учредители, като Ендрю Л. Райкър[1] е президент,[2] а Хенри Форд е вицепрезидент. Първоначално членството е от инженери с годишна вноска от 10 щ. долара. През 1916 г. тя има вече 1800 члена и разпростира полето си на действие върху всичките форми на средствата за придвижване. По тази причина името ѝ тогава бива променено.

След Втората световна война SAE започва да си сътрудничи с други организации за стандартизация и за мобилни средства по цял свят. Откриват се филиали на организацията в много други страни. Членство се предоставя само на физически лица, а не на компании. В наши дни членове на дружеството наброяват над 138 000 души – инженери, ръководители, преподаватели и студенти от над 97 страни.

Между най-известните разработки на SAE са класификацията на SAE за моторни масла (вискозитетен клас на масла), конска сила по SAE (SAE-PS) и стандартизирането на идентификационните номера на автомобилите (VIN, Vehicle identification number).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. People - SAE100: Leading Our World In Motion // Архивиран от оригинала на 4 July 2017. Посетен на 2021-12-20.
  2. Impeccably refined Locomobile // 2018-06-22. Посетен на 2021-12-20.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]