АЕЦ „Брунсбютел“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от АЕЦ Брунсбютел)
АЕЦ Брунсбютел
Изглед към централата
Изглед към централата
53.8917° с. ш. 9.2017° и. д.
Местоположение в Германия
Местоположение Брунсбютел, Германия
СобственикVattenfall, E.ON
ОператорАЕЦ Брунсбютел
Реактори1x 806 MW (1977)
Капацитет806 MW ((временно спряна)
Служителиоколо 450
Открита1977 г.
Уебсайтwww.vattenfall.de
АЕЦ Брунсбютел в Общомедия

АЕЦ „Брунсбютел“ (немски: Kernkraftwerk Brunsbüttel) е временно изведена от експлоатация атомна електроцентрала, разположена край град Брунсбютел и в непосредствена близост до устието на река Елба на територията на провинция Шлезвиг-Холщайн, Германия. Разполага с един енергоблок с кипящ ядрен реактор. Строежът ѝ започва през 1970 г. и продължава до 1976 г. Въведена е в експлоатация на 9 февруари 1977 г. От 2002 г. мажоритарен собственик е шведският енергиен концерн „Ватенфал“ (Vattenfall).

На територията на АЕЦ „Брунсбютел“ е изградено временно хранилище за отработено ядрено гориво с капацитет до 450 тона.

Аварии в АЕЦ „Брунсбютел“[редактиране | редактиране на кода]

  • април 1978: Изпускане на 2 тона радиоактивна пара в машинното отделение поради техническа неизправност. Аварията е докладвана от анонимен източник на ДПА чак на втория ден. Централата е спряна в продължение на няколко седмици.
  • 14 декември 2001: Спукване на тръба, водеща до реактора, след експлозия на газ. Загубата на охладител за реактора е предотвратена след затваряне на неповредена клапа. Операторът на централата описва аварията като „спонтанен теч“. Реакторът е спрян едва след няколко седмици работа на пълна мощност. Причината за експлозията е газ, продукт на радиолиза в кипящия реактор. Опасността от натрупване на този газ в тръбите е била пропусната при оценката на риска. Централата е пусната отново през февруари 2003.
  • 28 юни 2007: Планов ремонт на трансформатор предизвиква късо съединение в 380-киловолтова разпределителна мрежа в непосредствена близост до централата. Електроснабдяването на централата е изключено и прехвърлено към резервните мощности. Реакторът и турбините са спрени успешно. В същия ден се случва и авария в АЕЦ „Крюмел“, управляване от същия оператор и намираща се на около 100 км нагоре по течението на Елба. При повторния пуск на реактора на 1 юли два пъти се блокира системата за пречистване на водата в реактора. Според оператора това се дължи на грешки на персонала и аварията е класифицирана на ниво 0 по международната скала. След запитване от страна на регулаторните органи на провинция Шлезвиг-Холщайн до оператора „Ватенфал“ излизат наяве много пропуски в мерките за безопасност. Централата е окончателно спряна на 27 юли 2007 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]