Абатство Жамблу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абатство Жамблу
Abbaye de Gembloux
Карта Местоположение в Жамблу
Видисторическо католическо абатство
Местоположение Жамблу, Белгия
Изграждане936 г.
Абатство Жамблу в Общомедия

Абатство Жамблу (на френски: Abbaye de Gembloux, пълно име Abbaye Saint-Pierre de Gembloux), е историческо бенедиктинско абатство, в гр.Жамблу, окръг Намюр на провинция Намюр, Южна Белгия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатство Жамблу е основано през 936 г. от Свети Жибер от Жамблу (Saint Guibert de Gembloux) (882-962). Император Ото I предоставя широка автономия на манастира и редица привилегии – да сече монети и да търгува на територията на Свещената Римска империя. Манастирът процъфтява и бързо се превръща в значим религиозен, културен и икономически център. Монашеското училище формира отлични преписвачи и учени, а абатската библиотека се счита за един от най-добрите в Европа.

През 1156 г. абатството и библиотеката са унищожени от пожар. Възстановеният манастир претърпява нов опустошителен пожар през 1185 г. През последващите столетия манастирът преминава през превратностите на различни бедствия и войни. На 6 август 1678 г. пожар отново унищожава абатската църква. Абатството е възстановявано на няколко пъти. През 18 век абатството преживява нов разцвет и през 1762 г. започва строителството на нов манастирски комплекс вкл. и абатски дворец по план на архитекта Laurent Benoît Dewez. Строителството продължава 17 години – до 1779 г.

През 1793 г., по време на Френската революция, градът и абатството са окупирани от френски войски. През октомври 1796 г. монасите са прогонени от манастира, в резултат на действие на закона за премахване на религиозните ордени в Белгия и конфискуването на имуществото на манастирите в полза на държавата. Имуществото на абатството е продадено на търг.

През 1861 г., всички сгради и земи на бившето абатство стават отново държавна собственост и в абатския дворец се настанява Университета по селскостопански науки в Жамблу.

Абатска бира Абеи дьо Жамблу[редактиране | редактиране на кода]

Едноименната абатска бира се вари от белгийската пивоварна Brasserie Lefebvre в стил белгийски трипъл ейл с алкохолно съдържание 8 об.%.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Toussaint, Histoire de l'abbaye de Gembloux, Namur, 1884;
  • Ursmer Berlière, Monasticon belge, vol.1, с.15-26.
  • Ursmer Berlière, L'abbaye de Gembloux, в Revue Bénédictine, vol.4, 1887, с.303-307.
  • Bernard Gineste, "Otton Ier: Confirmation de donations faites à l’abbaye de Gembloux (20 septembre 946)", в Corpus Étampois, 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]