Абдуллах Гюл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Абдуллах Гюл
Президент на Република Турция
Абдуллах Гюл 
Роден: 29 октомври 1950
Кайсери, Турция

Абдуллах Гюл (на турски Abdullah Gül) е турски политик и настоящ президент на Република Турция. Той е бивш вицепремиер и бивш министър на външните работи на Турция.

Роден е на 29 октомври 1950 г. в град Кайсери. Завършва икономика в Истанбулския университет. По-късно преподава индустриален мениджмънт в университета в Сакария. В периода 1983-1991 г. е мениджър в Islamic Development Bank. През 1991 г. е избран за депутат от името на ислямистката Партия на благоденствието.

В периода от 1991 г. до 1995 г. е член на бюджетната комисия на турския парламент. След забрана на "Партията на благоденствието" Гюл става член на новата проислямистка "Партия на добродетелта" и е избран отново за депутат в турския парламент. Следва отново забрана на поредната проислямистка партия. По-късно Гюл става основател на сега управляващата Партия на справедливостта и развитието. За кратко време е и министър-председател на Република Турция, след което е заменен от Реджеп Тайип Ердоган. От 14 март 2003 г. е вицепремиер и външен министър.

На 27 април 2007 г. е оповестено, че Гюл е номиниран от своята партия за кандидат-президент на Република Турция. Първото гласуване за президент на Турция обаче е неуспешно за Абдуллах Гюл, който не може да събере достатъчно брой гласове за своето избиране.

Абдуллах Гюл е често обвиняван от светските кръгове в Турция в проислямизъм. За последното допринася не на последно място и поведението на съпругата му, която се появява на публични места със забрадка-облекло, символ на съпротивата на широки кръгове на турското общество срещи светските принципи на републиканска Турция.

Гюл е семеен, баща на 3 деца.

Външни препратки[редактиране | edit source]