Август Циволка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Август Карлович Циволка (Циволко) (на руски Август Карлович Циволька, на полски August Cywolka) (1810 - 16(28) март 1839) руски мореплавател от полски произход, изследовател на Нова Земя.

Роден във Варшава (по това време Полша е в пределите на Русия) в семейство на дребни аристократи. През 1830 постъпва в морския кадетски корпус в Петербург и след две години го завършва първи по успех във випуска и с диплома за щурман. Постъпва на служба на фрегатата "Кастор", с която плава до Холандия.

През 1834-1835 на кораба „Казаков“ участва като щурман в експедицията на Пьотър Пахтусов.

През 1837 на кораба „Кротов“ участва в експедицията на Карл Ернст фон Баер на Нова Земя, по време на която изследва протока Маточкин Шар (ширина 0,6 км).

През 1838 предприема трето, вече самостоятелно плаване, към северните и североизточните брегове на Нова Земя, с цел провеждане на хидрографски изследвания. Той се надява да заобиколи от север Нова Земя, но достига едва до 74° 13' с.ш. и след като се разболява се завръща на кораба. По време на зимуването болестта му се услужнява и умира от скорбут на 16 март 1839.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Циволька, Август Карлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.