Август Ярнефелт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Август Александър Ярнефелт
руски офицер
Роден
Тохмаярви, Руска империя
Починал
15 април 1897 г. (64 г.)
Научна дейност
ОбластГеодезия

Август Александър Ярнефелт (на фински: August Alexander/Aleksander Järnefelt) е руски офицер, генерал-лейтенант и геодезист от финландски произход. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Август Ярнефелт е роден на 2 април 1833 г. в село Тохмаярви, Карелия (в днешна Югоизточна Финландия). Посвещава се на военното поприще. През 1853 г. Постъпва в Михайловското артилерийско училище в Санкт Петербург (1853). Служи в щаба на инспектора на артилерията от 1855 г.

Завършва Николаевската академия на Генералния щаб на Руската армия през 1856. Служи в Геодезическото отделение на Генералния щаб и Пулковската обсерватория. Работи като помощник-началник на Геодезическата служба на Финландия, като съставя карти на страната от 1860 г.

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) като военен топограф. Ръководи картографирането на Западна България. През този период са съставени първите подробни карти на Княжество България.

Повишен е във военно военно звание генерал-лейтенант. След завръщането си от България е последователно губернатор на Санктмихелската, Куопиоската и Вазаската губернии. Сенатор във Финландския сенат от 1894 до 1897 г.

Умира на 15 април 1897 г. в Хелзинки на 64-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Jouni Yrjänä & Teemu Keskisarja – Alexander Järnefelt: kenraali ja suomalaisuustaistelija, 2009.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ярнефельт, Август Александер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​