Автономна република Крим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Автономна Република Крим)
Вижте пояснителната страница за други значения на Крим.

Автономна република Крим
Автономна Республіка Крим
Знаме
      
Герб
Страна Украйна
Адм. центърСимферопол
Площ26 100 km²
Население2 033 700 души (2001)
77,9 души/km²
Райони14 + 11
Официален сайтrada.crimea.ua
Автономна република Крим в Общомедия

Автономна република Крим (на украински: Автономна Республіка Крим; на руски: Автономная Республика Крым; на кримскотатарски: Qırım Muhtar Cumhuriyeti, АРК) съгласно Конституцията на Украйна[1] е автономна република в състава на Украйна, де факто обаче е федерален субект в състава на Руската федерация.

След референдум е присъединена към Русия от 18 март 2014 година като Република Крим (включваща също и Севастопол)[2]. Украйна, ЕС, повечето държави от ООН не признават проведения референдум за законен и приемат територията на Крим за незаконно окупирана от Русия[3].

География[редактиране | редактиране на кода]

АРК заема голяма част от Кримския полуостров (без Севастопол) на северния бряг на Черно море. На север граничи с Херсонска област, на запад, юг и югоизток – с Черно море, а на североизток – с Азовско море.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на АРК е почти 2 милиона души, от които 68% руснаци, 20 % украинци, 10% кримски татари. Столицата е Симферопол, други важни градове са Керч, Евпатория и Балаклава, Ялта (където се провежда известната Ялтенска конференция).

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Административно деление на Крим

АРК е разделена на 25 административно-териториални единици, които включват 14 района (с предимно селско население) и 11 т.нар. градски съвета (по-рано райони, с предимно градско население).

Източници[редактиране | редактиране на кода]