Агнес Бабенберг (Унгария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Агнес Бабенберг)
Агнес Бабенберг
Agnes von Österreich
кралица на Унгария

Родена
1151 г.
Починала
13 януари 1182 г. (31 г.)
ПогребанаШотландско абатство, Виена, Австрия
Управление
Период1168 – 1172
Други титлихерцогиня на Каринтия
Семейство
РодБабенберги
БащаХайнрих II Язомиргот
МайкаТеодора Комнина
Братя/сестриЛеополд V Бабенберг
СъпругИщван III (1167)
Херман
ДецаБернхард фон Спанхайм
Улрих II
Агнес Бабенберг в Общомедия

Агнес Бабенберг или Агнес Австрийска е кралица на Унгария (1168 – 1172) и херцогиня на Каринтия (1173 – 1181).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1151 година. Дъщеря е на австрийския херцог Хайнрих II Бабенберг и на византийската принцеса Теодора Комнина. През 1166 австрийският херцог урежда мирен договор между унгарския крал Ищван III и византийския император, предлагайки на младия крал ръката на дъщеря си Агнес. Първоначално предложението на Хайнрих е отклонено и Ищван III се жени за галичката княгиня Ефросина (1167). Бракът на унгарския крал обаче се оказва кратък – през 1168 Ефросина е върната на баща си, преговорите между Хайнрих и Ищван са подновени.

Агнес е омъжена за унгарския крал още през 1168 година. Тя ражда на Ищван III две деца, които умират малко след раждането си. През 1172 г. умира и съпругът ѝ, след чието погребението Агнес се завръща заедно с баща си в Австрия.

През 1173 година, Агнес се омъжва за Херман II, херцог на Каринтия. Двамата имат две деца:

  • Улрих II
  • Бернард II

Агнес умира на 13 януари 1182 г. – една година след смъртта на втория си съпруг. Погребана е до родителите си в криптата на Бенедиктинското абатство във Виена.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Agnes of Austria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​