Агнешка Радванска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Агниешка Радванска)
Агнешка Радванска
Agnieszka Radwańska
Радванска през 2016 г.
Радванска през 2016 г.
Информация
Държава Полша
Родена
6 март 1989 г. (35 г.)
Живее вПолша Краков
Височина / Тегло173 cm / 56 kg
Прякор(и)Ага
Кариера
Професионална23 април 2005
Оттеглила се14 ноември 2018
Пари от наградни фондове$ 27 683 807
Сингъл
Победи-загуби598–296
Титли от WTA Тур14 WTA
Други титли2 ITF
Най-висока позиция2 (9 юли 2012)
Турнири от Големия шлем
ОП на АвстралияПолуфинал (2014, 2016)
Ролан ГаросЧетвъртфинал (2013)
УимбълдънФинал (2012)
ОП на САЩОсминафинал (2007, 2008, 2012, 2013, 2016)
Двойки
Победи-загуби113–87
Титли от WTA Тур2 WTA
Други титли2 ITF
Най-висока позицияNo.16 (10 октомври 2011)
Турнири от Големия шлем
ОП на АвстралияПолуфинал (2010)
Ролан ГаросЧетвъртфинал (2009, 2010)
Уимбълдън3 кръг (2007, 2011, 2012)
ОП на САЩПолуфинал (2011)
Отборно
Хопман КъпФинал (2014)
Информацията е актуална към 30 август 2014
Агнешка Радванска в Общомедия

Агнѐшка Рома Радва̀нска (на полски: Agnieszka Roma Radwańska) е полска тенисистка, родена на 6 март 1989 г. в Краков, Полша. Най-високото ѝ класиране в ранглистата за жени на WTA е 2-ро място, постигнато на 9 юли 2012 г.

Шампионка в турнирите за девойки от Големия шлем на Уимбълдън през 2005 г. и на Ролан Гарос през 2006 г. Същата година получава наградата за дебют на WTA.

През 2008 г. на Аустрелиън Оупън става първата полска тенисистка, достигнала четвъртфинал в турнир от Големия шлем в Откритата ера и едва втората (след Ядвига Йедрежовска от 30-те години на 20 век) с подобно постижение.

На 24 май 2008 г. минава границата 1 млн. долара от наградни фондове, като е първата полякиня, която я достига.[1]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

2006[редактиране | редактиране на кода]

Първият турнир на Агнешка от WTA Тур е Джи енд Ес къп от II категория в родината ѝ. След шеметно начало с 6 – 4, 4 – 6, 6 – 4 над седмата поставена Анастасия Мискина и 2 – 0 над Клара Кукалова тя е отстранена на четвъртфинала от Елена Дементиева. През юни достига връх в ранглистата на ITF и получава уайлд кард за Уимбълдън. Радванска сътворява истинска сензация на Острова с пробива си до 1/8-финалите. По пътя тя преодолява Виктория Азаренка и българката Цветана Пиронкова, за да загуби от поставената под номер 2 Ким Клейстерс с 2 – 6, 2 – 6. През август преодолява три съпернички в квалификациите на Ю Ес Оупън 2006. Във втория си турнир от Шлема Радванска стига до 2-ри кръг. На Люксембург Оупън Радванска достига до първия си полуфинал като професионалистка. Преди това побеждава Винъс Уилямс с 6 – 3, 6 – 0, като в началото е преодоляла квалификациите. До края на сезона тя се класира на два осминафинала в Линц и Хаселт. В края на годината е удостоена от WTA с наградата за дебютантка на годината.

2007[редактиране | редактиране на кода]

Радванска през 2007 г.

Вторият професионален сезон на Радванска започва в Хобарт, където тя не преминава квалификационния турнир. В дебюта си на Острелиън Оупън тя е спряна от Ана Иванович във 2-ри кръг. През март играе в основните схеми в Индиън Уелс и Маями. Във втория изхвърля бившата номер 1 Мартина Хингис в трисетов маратон, преди италианката Гарбин да я елиминира на осминафинал. През май в компанията на сестра си участва на двойки на Истанбул къп. Двете завоюват титлата след победа на финала над тандема Чан/Мирза в два сета. На сингъл световната номер 2 Мария Шарапова успява да я победи в четвъртфинален сблъсък.

Първата си титла на сингъл печели през август на състезанието от IV категория в Стокхолм без загубен сет. На финала побеждава Душевина с 6 – 1, 6 – 1 и става първата полякиня в историята с титла от WTA Тур.[2] В последния турнир от Шлема за годината тя преодолява Моригами, Разано и номер 2 в схемата Мария Шарапова, за да отпадне от Шахар Пеер от Израел. В Цюрих Радванска отпада в квалификациите, но влиза в основния турнир като щастлива губеща. Връща си на Пеер за загубата на Ю Ес Оупън, надиграва и Хантухова, преди бъдещата шампионка Жустин Енен да я изхвърли с 2 – 0.

2008[редактиране | редактиране на кода]

На Острелиън Оупън Радванска отстранява номер 2 в схемата Светлана Кузнецова с 6 – 3, 6 – 4 и 14-ата поставена Надя Петрова в три сета, за да достигне първия в кариерата си четвъртфинал на турнир от Големия шлем. Там тя губи от Хантухова с 0 – 2 сета. Месец по-късно в Патая в турнира от IV категория Агнешка завоюва втората си титла. Без загубен сет преди финала и без съперничка от топ 80 до него тя излиза срещу американката Крейбъс и я побеждава с 6 – 2, 1 – 6, 7 – 6(4). Същият месец достига първия си полуфинал в турнир I категория на Катар Тотал Оупън в Доха, след като надиграва водачката в схемата Иванович и Доминика Цибулкова в близо тричасов изтощителен четвъртфинал. Мария Шарапова я побеждава на полуфинала с 6 – 4, 6 – 3. В Пасифик Лайф Оупън 2008 се включва директно от втория кръг и побеждава последователно Коритцева, Пън и Харкълроуд, но отпада на четвъртфинала от обичайния ѝ препъни камък Светлана Кузнецова.

Радванска на турнира Ю Ес Оупън през 2008 г.

Една малко изненадваща загуба в Маями е последвана от четири поредни 1/8-финали в Амелия Айлънд, Чарлстън, Берлин и Рим. Идва ред на третия трофей на Агнешка. Това става на Истанбул къп през май. Класира се за финала, след като се побеждава Пиронкова, а в мача за първото място побеждава номер 1 в схемата Елена Дементиева с 6 – 3, 6 – 2. Радванска стартира на Ролан Гарос 2008 с две бързи победи, преди да победи местната любимка Ализе Корне. Третата поставена Йелена Янкович я елиминира в 4-ти кръг с 6 – 3, 7 – 6(3).

Сезонът на трева започва страхотно за Радванска. На АЕГОН Интернешънъл 2008 Агнешка започва с победи над Виржини Разано и Хисела Дулко от Аржентина. Следва победа на номер 2 в схемата Бартоли, която я класира за финала. Радванска надделява в три сета над Надя Петрова, което ѝ гарантира титла номер 4. Уимбълдън ѝ осигурява един от редките успехи срещу Кузнецова – 6 – 4, 1 – 6, 7 – 5. Преди този мач побеждава три тенисистки от Източна Европа. За място между първите 4 отстъпва на Серина Уилямс, която става първата състезателка, изхвърлила една след друга двете сестри Радванска от един турнир. В Стокхолм Радванска защитава титлата си от предишната година, но губи от новата голяма звезда Возняцки. На Олимпийския турнир по тенис в Пекин тя е поставена под номер 8, но отпада още във 2-ри кръг от италианката Франческа Скиавоне. В последния турнир от Големия шлем за сезона Агнешка отново не сполучва срещу сестра Уилямс, този път Винъс. Загуба с 1 – 6, 3 – 6 на 1/8-финала, като преди това се справя с Шведова, Дуке Марино и Доминика Цибулкова от Словакия. В Токио Оупън 2008 достига четвъртфинал, но там Надя Петрова си отмъщава за загубената купа по-рано през сезона. В Щутгарт и Цюрих тя записва само по един успех, а последният ѝ успешен турнир е Дженерали Лейдис Линц 2008. Началото е от 2-ри кръг като по-високо поставена и 2 – 0 над Канепи. Четвъртфиналът предлага позната съперничка – Надя Петрова и 6 – 3, 6 – 2, а от финалния мач я лишава първата поставена сръбкинята Ана Иванович. Именно нея Агнешка замества в Шампионата на WTA за една среща и тя печели с 6 – 2, 7 – 5 срещу Кузнецова.

2009[редактиране | редактиране на кода]

Радванска във Варшава през 2009 г.

Агнешка започва годината с турнира в Сидни, в който е поставена под номер 6. В първите два кръга преодолява в два сета съответно Сибиле Бамер и Даниела Хантухова, преди да отстъпи на бъдещата шампионка и трета поставена Елена Дементиева с 2 – 6, 7 – 5, 4 – 6. На Острелиън Оупън претърпява провал още на старта, отпадайки от една от сестрите Бондаренко – Катерина. На Газ дьо Франс 2009 печели първите си два мача, но е отстранена на четвъртфинала от Амели Моресмо, която в крайна сметка печели титлата. Следва турнира в Дубай, където Агнешка отпада още в началото от сестра си Урсула. На двойки обаче заедно с партньорката си Мария Кириленко достигат финала, където са победени от номер 2 в Световната ранглиста Кара Блек и Лизел Хубер. На Монтерей Оупън 2009 тя допуска втора поредна загуба, макар и като първа в схемата. Радванска участва и на двата Задължителни висши турнира през март. В Индиън Уелс тя изхвърля Саманта Стосър и Агнеш Савай в 1/8 финала в три сета и Александра Вожняк преди това в 3 кръг с 2 – 0, но малко изненадващо напуска БНП Париба Оупън 2009 след 6 – 7, 4 – 6 от рускинята Павлюченкова. Същият месец достига осминафинал в Кий Бискейн след победи над Танасугарн и Канепи. Като поставена под номер 8 на Порше Тенис Гран при 2009 тя преодолява Вожняк и Цветана Пиронкова, за да отпадне от водачката в ранглистата Динара Сафина след 4 – 6, 2 – 6. През май тя се включва в още два турнири от Категория Висши. В Откритото първенство на Италия попада сред последните осем, като преди това е победила друга сестра Бондаренко – Альона, Араван Резаи след 9 – 7 в тайбрека на третия сет и бившата номер едно в света Ана Иванович отново в три сета. В Мадрид Радванска изненадващо е елиминирана в първия си мач от Стосър, а впоследствие се отказва от Варшава Оупън 2009 поради контузия в гърба. На Ролан Гарос е поставена под номер 12 и отстранява парагвайката Росана де лос Риос в 1 кръг. Нови две победи над украинките Коритцева и Бондаренко я изправят срещу Светлана Кузнецова, която по-късно ще спечели титлата. Агнешка оказва солидна съпротива на рускинята, но отпада след трисетов трилър – 4 – 6, 6 – 1, 1 – 6. В турнира на двойки заедно със сестра си стига четвъртфиналната фаза. Преди Уимбълдън тя играе на трева и в Ийстбърн, където защитава миналогодишния си трофей. Виржини Разано осуетява амбициите ѝ за втори пореден успех на четвъртфинала, а Радванска се смъква до номер 14 в Световната ранглиста. На Уимбълдън полякинята повтаря най-доброто си постижения, като достига четвъртфинал. Освен Мария Хосе Мартинес Санчес тя елиминира китайките Пън и Ли и една от сензациите на годината Мелани Уден, но се отчита с едва три гейма във финалното си излизане на френските кортове срещу Винъс Уилямс.

Радванска на Ю Ес Оупън през 2009 г.

След третия турнир от Големия шлем за годината за Агнешка предстоят пет поредни участия в състезания от Категория Висши. В Станфорд започва с победа над четвъртФиналисткаката от Ролан Гарос Сорана Кърстя. Трисетова драма със словачката Хантухова слага край на участието ѝ тук – 6 – 4, 6 – 7(6), 1 – 6. На турнира в Ел Ей като осма поставена Радванска получава право да стартира директно от 2 кръг. Победи над Сугияма и Чакветадзе я изпращат в мач отново срещу румънката Кърстя. Този път изгряващата звезда от Балканите преодолява с Агнешка. В турнира на двойки тя отново си партнира с Мария Кириленко и двете достигат финала. Там отстъпват едва в шампионския тайбрек с [7 – 10]. Достига втори кръг в Синсинати, но губи от австрийката Бамер. На Роджърс Къп 2009 Радванска няма загубен сет след три изиграни мача, единият от които е над победилата я на Острелиън Оупън Катерина Бондаренко. На 1/4-финалите среща Мария Шарапова, въпреки че е сразена 2 – 6 в първия сет, сервира за затваряне на втория при 5 – 3. Агнешка показва слаба психика и се стига до тайбрек, в който не ѝ помага и мини пробива срещу рускинята. На Пайлът Пен 2009 тя елиминира в 1 кръг Роберта Винчи от Италия. В следващия си мач срещу Разано при 1 – 1 сета е принудена да се откаже поради контузия в дясната ръка. В последния турнир от Големия шлем през 2009 г. Агнешка е дванайсета поставена в схемата. Победа с 6 – 1, 6 – 2 срещу Патриция Майр я праща срещу една от партньорките ѝ на двойки, Мария Кириленко и тя губи в три сета. Следващият ѝ турнир е в Токио, където тя побеждава Макарова, Хантухова, квалификантката Андреа Петкович и шампионката от АЕГОН Класик 2009 Магдалена Рибарикова, за да се класира за първия си полуфинал през сезона. Там отстъпва на Мария Шарапова, която печели турнира, с 3 – 6, 6 – 2, 4 – 6. Заради чудесното си представяне в Токио тя започва директно от 2 кръг в Откритото първенство на Китай. Победи над Пати Шнидер, изхвърлила сестра ѝ преди това, и Мария Хосе Мартинес Санчес я класират за единайсетия ѝ четвъртфинал за сезона. Радванска побеждава олимпийската шампионка от Пекин Дементиева и Бартоли от Франция с по 2 – 0, за да достигне първи финал през 2009 г. Силите ѝ свършват дотук и триумфира съперничката ѝ Светлана Кузнецова – 2 – 6, 4 – 6.

Следващите ѝ участия ще бъдат на Дженерали Лейдис Линц 2009 и в Купата на Кремъл.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Радванска на Летните олимпийски игри 2012

Агнешка има по-малка сестра Урсула, която също е професионална тенисистка. Многократна шампионка за девойки, Урсула влезе в топ 100 през 2009 г. От тенисистките нейни добри приятелки са Каролине Возняцки, Сорана Кърстя и Сабине Лисицки.

Финали[редактиране | редактиране на кода]

Сингъл: 20 (14 – 6)[редактиране | редактиране на кода]

Легенда
Турнири от Големия шлем (0 – 1)
Шампионат на WTA Тур (0 – 0)
Задължителни Висши & Висши 5 (4 – 3)
Висши (5 – 2)
Международни (5 – 0)
Финали по настилка
Твърда (11 – 5)
Трева (1 – 1)
Клей (2 – 0)
Мокет (0 – 0)
Изход No. Дата Турнир Настилка Опонентка Резултат
Шампионка 1. 5 август 2007 Нордеа Нордик Лайт Оупън, Стокхолм, Швеция Твърда Вера Душевина 6 – 1, 6 – 1
Шампионка 2. 10 февруари 2008 Патая Уименс Оупън, Патая, Тайланд Твърда Джил Крейбъс 6 – 2, 1 – 6, 7 – 6(7 – 4)
Шампионка 3. 19 май 2008 Истанбул Къп, Истанбул, Турция Клей Елена Дементиева 6 – 3, 6 – 2
Шампионка 4. 21 юни 2008 Интернешънъл Уименс Оупън, Истборн, Великобритания Трева Надя Петрова 6 – 4, 6 – 7(11 – 13), 6 – 4
Финалистка 1. 11 октомври 2009 Чайна Оупън, Пекин, Китай Твърда Светлана Кузнецова 2 – 6, 4 – 6
Финалистка 2. 8 август 2010 Мъркюри Иншуърънс Оупън, Сан Диего, САЩ Твърда Светлана Кузнецова 4 – 6, 7 – 6(9 – 7), 3 – 6
Шампионка 5. 7 август 2011 Мъркюри Иншуърънс Оупън, Сан Диего, САЩ Твърда Вера Звонарьова 6 – 3, 6 – 4
Шампионка 6. 1 октомври 2011 Торай Пан Пасифик Оупън, Токио, Япония Твърда Вера Звонарьова 6 – 3, 6 – 2
Шампионка 7. 9 октомври 2011 Чайна Оупън, Пекин, Китай Твърда Андреа Петкович 7 – 5, 0 – 6, 6 – 4
Шампионка 8. 25 февруари 2012 Дубай Тенис Чемпиъншипс, Дубай, ОАЕ Твърда Юлия Гьоргес 7 – 5, 6 – 4
Шампионка 9. 30 март 2012 Сони Ериксон Оупън, Маями, САЩ Твърда Мария Шарапова 7 – 5, 6 – 4
Шампионка 10. 26 май 2012 Бръсълс Оупън, Брюксел, Белгия Клей Симона Халеп 7 – 5, 6 – 0
Финалистка 3. 7 юли 2012 Уимбълдън, Лондон, Великобритания Трева Серина Уилямс 1 – 6, 7 – 5, 2 – 6
Финалистка 4. 29 септември 2012 Торай Пан Пасифик Оупън, Токио, Япония Твърда Надя Петрова 0 – 6, 6 – 1, 3 – 6
Шампионка 11. 5 януари 2013 Ей Ес Би Класик, Окланд, Нова Зеландия Твърда Янина Викмайер 6 – 4, 6 – 4
Шампионка 12. 11 януари 2013 Апия Интернешънъл Сидни, Сидни, Австралия Твърда Доминика Цибулкова 6 – 0, 6 – 0
Финалистка 5. 29 юли 2013 Банк ъф дъ Уест Класик, Станфорд, САЩ Твърда Доминика Цибулкова 6 – 3, 4 – 6, 4 – 6
Шампионка 13. 22 септември 2013 KDB Korea Open, Сеул, Южна Корея Твърда Анастасия Павлюченкова 6 – 7(6 – 8), 6 – 3, 6 – 4
Финалистка 6. 16 март 2014 Бе Ен Пе Париба Оупън, Индиън Уелс, САЩ Твърда Флавия Пенета 2 – 6, 1 – 6
Шампионка 14. 10 август 2014 Роджърс Къп, Монреал, Канада Твърда Винъс Уилямс 6 – 4, 6 – 2

Двойки: 4 (2 – 2)[редактиране | редактиране на кода]

Легенда
Турнири от Големия шлем (0 – 0)
Шампионат на WTA Тур (0 – 0)
Задължителни Висши & Висши 5 (1 – 1)
Висши (0 – 1)
Международни (1 – 0)
Финали по настилка
Твърда (1 – 2)
Трева (0 – 0)
Клей (1 – 0)
Мокет (0 – 0)
Изход No. Дата Турнир Настилка Партньорка Опонентки Резултат
Шампионки 1. 21 май 2007 Истанбул, Турция Клей Урсула Радванска Юн-ян Чан
Саня Мирза
6 – 1, 6 – 3
Финалистки 1. 22 февруари 2009 Дубай, Обединени Арабски Емирства Твърда Мария Кириленко Кара Блек
Лизел Хубер
3 – 6, 3 – 6
Финалистки 2. 9 август 2009 Лос Анджелис, САЩ Твърда Мария Кириленко Цзя-жун Чуан
Зи Ян
0 – 6, 6 – 4, [7 – 10]
Шампионки 2. 3 април 2011 Маями, САЩ Твърда Даниела Хантухова Лизел Хубер
Надя Петрова
7 – 6(7 – 5), 2 – 6, [10 – 8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]