Агода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Agoda.com
Типонлайн резервации на хотели
Основаване1998 г.
СедалищеСингапур
СобственикPriceline.com
Уебсайтwww.agoda.com
Agoda.com в Общомедия

„Агода“ е компания за онлайн резервации на хотели, която фокусира върху Азиатско-тихоокеанския регион[1] с главни офиси в Сингапур, Банкок, Хонконг, Куала Лумпур, Пукет, Бали, Сидни, Токио, Сеул, Пекин, Шанхай, Манила и Будапеща.

История[редактиране | редактиране на кода]

Начало[редактиране | редактиране на кода]

Началото на компанията поставя американският предприемач Майкъл Кени, е основател и на PlanetHoliday.com и PrecisionReservations.com, които стартира съответно през 1997 и 2003 г.[2] През 2003 г. съоснователят Робърт Розенстайн се присъединява към компанията като ръководител на операциите в Азия. През 2005 г. PlanetHoliday.com и PrecisionReservations.com се обединяват под името Агода, като това е началото на реализирането на първата версия на Agoda.com.

„Прайслайн“[редактиране | редактиране на кода]

Присъединяването на „Агода“ към „Прайслайн Груп“ през ноември 2007 г. позволява на компанията да израсне в географски аспект, като по този начин има възможност да обслужва повече клиенти от разни националности.[3]

Кени и Розенстайн остават в компанията, за да я управляват в периода на преход и растеж. През 2011 г. Кени напуска „Агода“, като остовя управлението на Розенстайн. Той става президент и главен изпълнителен директор на компанията.

През 2012 г. „Агода“ има над 1000 служители и уебсайтове на 37 езика, сред които китайски (традиционен и опростен), английски, френски, немски, испански, японски, корейски, тайландски и български.

Бонус програма[редактиране | редактиране на кода]

Агода предлага на своите клиенти бонус програма за отстъпки, чрез която те получават точки, спечелени от резервации на хотели, предлагащи специални цени. Тези точки могат да бъдат използвани като намаление на цената на бъдещи резервации.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

„Агода“ печели награда за най-добър сайт за настаняване на Travelmole Web Awards в Азия през 2008 г.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Priceline acquires Asian online hotel reservation service Agoda // Посетен на 8 август 2008 г.
  2. Michael Kenny ’89 Heads Travel Company in Thailand // Архивиран от оригинала на 2010-05-07. Посетен на 8 август 2008 г.
  3. Agoda acquisition by Priceline // Reuters. 8 ноември 2007 г. Посетен на 6 август 2008 г.
  4. Travelmole 2012 Web Awards // Архивиран от оригинала на 2012-06-25. Посетен на 19 юни 2012 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]