Аджилити

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уелско корги преодолява тийтър-тоутър(люлка)

Аджилити (на английски: Agility) е кучешки спорт, при който кучето трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия. Кучетата се освобождават от каишките без никакви храна или играчки като подбуда. Собствениците на кучетата не трябва да докосват нито животните, нито препятствията по време на състезанието. Те контролират питомците си чрез специфични мимически жестове и звуци, усвоени по време на обучението на кучетата.

Аджилитито за първи път е представено на демонстрания в Великобритания в края на 1970-те. Оттогава то претърпява голямо развитие и се превръща в един от най-известните спортове за кучета. Основните препятствия са следните: А-рампа, рампа, люлка, тунел, гума, прескок, дълъг прескок и др. Обикновено те се преминават под формата на буквата "U".В аджилити могат да участват всякакви породисти и непородисти кучета,стига да са навършили 1 година.Една от най-използваните породи е бордър коли. По правилника на FCI , в спорта има три нива - A1,А2 и А3. Нивото за начинаещи е А0, което не е официално.

AGILITY CLUB BULGARIA[редактиране | edit source]

През 2011 година Юлия Велкова, Веси Илиева, Михаела Попова, Смилена Шепърд и Таня Гетова създадоха първият аджилити клуб - "Аджилити клуб България", единственият спортен клуб в България, член на БРФК. Негов председател стана Смилена Шепърд. Първоначално той бе малък, но с течение на времето се разраства. Членовете на клуба участваха в изяви, които събраха доста ентусиасти. През 2012 се чества първата годинка на клуба. Проведе се международно състезание, в което нашите момичета взеха челните места.На първото международно състезание, проведено в Сърбия, българският отбор се върна с един сребърен медал, спечелен от Голдън Ретривъра Лора, с водач Михаела Попова и един бронзов медал спечелен от Бордър Колито Седер, с водач Смилена Шепърд. За първи път се проведе и състезание в ниво А1 със съдия Ален Марекович, Хърватия! По-късно те взеха и многобройни участия на международни състезания в Белград, където също се връщаха и отново с много медали. През септември 2013 бе чествана втората годинка на АКБ. Специално от Унгария , бе пристигнала съдийката Зуза Верес. Отново нашите участници бяха с първите места. През 2014 шест състезателя на клуба бяха на международно състезание в Белград, Сърбия. За втори път се състезаваха в A2 Open (A2+A3). Те спечелиха 2 медала в ниво A0 - 2-ро и 3-то място! Имаше страхотно представяне на всичките участници от България.

Контакти:

Аджилити клуб България Facebook Twitter E-mail: