Адолфъс Грийли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адолфъс Грийли
Adolphus Washington Greely
американски изследовател
Роден
Починал
ПогребанНационално гробище Арлингтън, САЩ

Националност САЩ
Научна дейност
Работил вАрмия на САЩ
Семейство
Подпис
Адолфъс Грийли в Общомедия

Адолфъс Вашингтон Грийли (на английски: Adolphus Washington Greely) е американски полярен изследовател, офицер от армията на САЩ.

Произход и военна кариера (1844 – 1880)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 март 1844 година в Нюбърипорт, Масачузетс, САЩ. На 26 юли 1861 г., на 17-годишна възраст, постъпва в армията, като два пъти преди това му е отказвано поради здравословни причини. Започва участието си в Гражданската война с чин кавалерийски лейтенант и я завършва с чин майор от кавалерията. На 7 март 1867 е назначен като втори помощник в 36-и пехотен полк на редовната армия. На 27 май 1873 е повишен в чин капитан-лейтенант.

Експедиция в Арктика (1881 – 1884)[редактиране | редактиране на кода]

От 1881 до 1884 на кораба „Протей“ възглавява полярна експедиция в най-северните части на Канадския арктичен архипелаг, целта на която е търсене на изчезналата американска експедиция на Джордж Вашингтон де Лонг, създаване на мрежа от метеорологични станции за събиране на наблюдения по време на Първата международна полярна година и провеждане на астрономически и магнитни наблюдения в района. Въпреки че Грийли дотогава няма опит в Арктика, ръководената от него експедиция постига значителни резултати в изследването на района. Изследва п-ов Земя Грант (северната част на остров Елсмиър), където е организирана метеорологичната станция Форт Конгер и в която експедицията презимува.

През зимата на 1881 – 1882 американците откриват езерото Хейзън, на север от него хребета Юнайтед Стейтс, а на юг от полуострова – дълбоко вдаващият се в сущата Грили фиорд. През пролетта на 1882 отряд, ръководен от лейтенант Джеймс Локууд, с шейни се придвижва на север до 83° 30` с.ш.

През зимата на 1883 – 1884 положението на експедицията става трагично. Две години поради тежките ледове и неумелото ръководство и организация не се отдава да се завърнат до кораба. През лятото на 1883 цялата група поема пеша на юг. По пътя един се удавя, друг е разстрелян „за нарушаване на дисциплината“ и за кражба на хранителни припаси. Останалите достигат до остров Пим (78°44′ с. ш. 74°25′ з. д. / 78.733333° с. ш. 74.416667° з. д.), северния вход на протока Смит, където е проведено трето зимуване. Привършват запасите от провизии и топлива и се налага от спасителна, експедицията да се превърне в спасяема. От глад, удавяне и измръзване по време на зимуването загиват 19 от 25-членния екипаж, в т.ч. и лейтенант Локууд. Когато на 22 юни 1884 пристига спасителната група водена от капитан Уинифред Скот Шлий намира шестима души в полумъртво състояние. Оцелелите са спасени, но по пътя към дома умира още един от тях.

През 1886 Грийли издава в Лондон книгата „Три години арктическа служба“. По-късно, между 1888 и 1929, излизат от печат и други негови книги посветени на Арктика, в т.ч. нееднократно преиздаваният в САЩ „Справочник по полярни открития“. Благодарение на тези си трудове Грийли, независимо от тежките неудачи преследвали единствената му експедиция в полярните страни, се прославя на Запад като голям авторитет по въпросите на изучаването на Арктика.

Следващи години (1885 – 1935)[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1886 Грийли е назначен за главен директор на армейската телеграфна служба, а през март 1887 е повишен в бригаден генерал. По време на мандата му като директор на военната телеграфна служба са изградени, обслужвани и поддържани хиляди километри телеграфни линии в САЩ, Пуерто Рико (800 мили), Куба (3000 мили), Филипините (10 200 мили). Осъществява се строежа на телеграфна връзка с Аляска при много трудни условия с дължина близо 4000 мили.

През 1906 е военен ръководител на спасителните екипи след опустошителното земетресение в Сан Франциско. На 10 февруари 1906 е произведен в генерал-майор, а на 27 март 1908 се пенсионира. Умира на 20 октомври 1935 в столицата Вашингтон на 91-годишна възраст. Погребан е в националното гробище Арлингтън.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Аветисов, Г. П., Грили (Greely), Адольф Вашингтон, Имена на карте Арктики
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 393 – 394.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Adolphus Greely в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​