Азазел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За сборника разкази от Айзък Азимов вижте Азазел (Азимов)
За романа от Борис Акунин вижте Азазел (Акунин)
Азазел
Азазел и жертвения козел
Характеристики
Описаниедемон на пустинята и първи знаменосец на армията на Ада
Азазел в Общомедия

Азазел според древните евреи е демонът на пустинята и първи знаменосец на Армията на Ада.

Митология[редактиране | редактиране на кода]

В апокрифната книга на Енох Азазел е предводител на допотопните гиганти, възстанали против Бога. Азазел научил мъжете да воюват, а жените – на изкуството на измамата; накарал хората да забравят Бога и ги изкусил с разврат. Бил победен и по повеля на Бог бил окован на пустинна скала.

Друг мит говори, че Азазел е научил хората освен да произвеждат оръжие и на изкуството да правят украшения и огледала. Издал им и небесни тайни, заради което бил пленен от архангел Рафаил, окован и хвърлен в яма насред пустинята. Лесно могат да се направят паралели между Азазел и Прометей, макар че връзката между двамата е неясна.

В Библията[редактиране | редактиране на кода]

Азазел се счита за демон от втора степен (ранг), макар че често е сравняван със Самаел.

В Библията и в талмуда името на Азазел е свързано с идеята за изкуплението на греха от прелюбодеянието на падналите ангели. Тази идея била въплъщавана с особен обред: взимали се два козела. Чрез жребий единият бил определян да бъде жертван на Господ, а вторият – на Азазел. Вторият козел, натоварен с „греховете на света“ бил пускан в пустинята. По-късно този обред се развил: козелът бил хвърлян в пропаст, а в ритуала участвали множество хора.

Препратка към тази церемония може да се намери и в Трета книга на Мойсей:[1] „Аарон да хвърли жребие за двата козела: едно жребие за Господа, а друго жребие за отпущане... а козела, върху който е паднало жребието за отпущане, да остави жив пред Господа, за да извърши над него очистяне и да го изпрати в пустинята за отпущане (и той да понесе на себе си техните беззакония в непроходна земя)“. Това всъщност е единствената препратка от библейския канон към Азазел.

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

Азазел(о) е един от придружителите на Дявола (Воланд) в романа на Михаил БулгаковМайстора и Маргарита“. Тук има неточност, никой никъде не твърди че в тази книга се говори за дявола. Има теории, но никога няма да разберем за кого точно говори авторът.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Левит, Гл. 16

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]