Айдахо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за щата в САЩ. За окръга вижте Айдахо (окръг).

Айдахо
Знаме    Герб
Разположение в САЩ
Страна Флаг на САЩ САЩ
Столица Бойзи
Площ 216 445 km²
Население (2000) 1 527 816 души
Губернатор Дърк Кемптърн
Часова зона Тихоокеанска: UTC-7/-6
Пощенски код ID
ISO 3166-2 US-ID
Официален сайт www.idaho.gov
Айдахо в Общомедия

Айдахо е щат в САЩ, чийто пощенски код е ID, а столицата се казва Бойзи. Айдахо е с население от 1 523 816 жители. (2008) Прякорът на щата е Gem State (Щатът на скъпоценните камъни) защото само тук освен в Хималаите може да се намерят звездни гранати.


Релеф и климат[редактиране | edit source]

Айдахо граничи с шест американски щата и една канадска провинция. На изток с Уайоминг и Монтана, на запад с Орегон и Вашингтон, на юг с Невада и Юта и на север с Британска Колумбия.

Голяма част от площта на Айдахо се заема от южните краища на Колумбийското плато и Скалистите планини. Богат е на полезни изкопаеми, поради което близо 65% от територията му е собственост на федералното правителство. Добиват се сребро (първо място по добив в САЩ), цинк, злато, олово и други.

Климатът е континентален, смекчен отчасти от западните ветрове (щатът отстои на 560 км от Тихия океан).

Икономика[редактиране | edit source]

Икономиката на щата е ориентирана в селското стопанство. Тук се отглеждат 1/3 от картофите в САЩ. Едрият рогат добитък (месодайни породи) е второто по значение производство в селското стопанство на щата.

От промишлеността най-важно значение има производството на полупроводници и чипове. Тези производства са съсредоточени основно в столицата Бойзи. Фабрики тук имат световни гиганти като Micron Technology и Хюлет-Пакард. Най-големият център за поддръжка на Dell се намира в Туин Фолс. Айдахо Нешънъл Лаборатори - държавна агенция за ядрени изследвания допълва високотехнологичния профил на промишлеността в Айдахо.

БВП на щата за 2004 е 43.6 милиарда$ или 26 881$ на глава от населението.

Образование[редактиране | edit source]

В щата са разположени три университета. Основният и най-престижен е Университетът на Айдахо (University of Idaho ), който е и най-стар, основан е през 1889. Намира се в Москва (Айдахо). Другите два университета са Айдахо Стейт Юнивърсити в Поукателоу и Бойси Стейт Юнивърсити в Бойзи.

Градове[редактиране | edit source]

Окръзи[редактиране | edit source]

Айдахо е разделен на 44 окръга. Те са: