Айфелова кула (Харков)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Айфелова кула.

Айфеловата кула в Харков е умалено копие на оригиналната Айфелова кула в Париж, нареждана сред главните символи на Франция. Тържествено е открита на 14 февруари 2012 година[1].

Тя е част от комплекса от постройки на търговско-развлекателния център „Френски булевард“ („Французский бульвар“) в Харков.

Построена е за около 2 месеца. Изразходвани са 25 тона метал[2]. Височината на съоръжението съставлява 35 метра, като по такъв начин харковската кула е 8-9 пъти по-ниска от оригинала: парижката кула на Густав Айфел първоначално е висока 300 метра над земята, обаче през 2010 година с новата антена нейната височина вече съставлява 324 метра.

Харковската „Айфелова кула“ е съоръжена от 10 металически рами и е разделена на 4 части. Първият етаж представлява пирамида от 4 колони, свързани с аркови сводове. На втория етаж се намира наблюдателна площадка. Третата и четвъртата част образуват острия връх на съоръжението.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эйфелева башня (Харьков)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​