Акация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Акации)
Акация
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Бобовоцветни (Fabales)
семейство:Бобови (Fabaceae)
триб:Acacieae
род:Акация (Acacia)
Научно наименование
Mill., 1754
Акация в Общомедия
[ редактиране ]

Акациите (Acacia) или салкъмите са род храсти и дървета от семейство Бобови Fabaceae, описани за пръв път в Африка от Линей през 1773 година.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Акация в пустинята Негев, Израел

Акацията обикновено расте по слънчеви места. Издръжлива е на ниски и високи температури, понася добре замърсения въздух в градовете. Развива се най-добре върху плодородните почви. Ако почвата е варовита, дървото заболява и се развива лошо. Използва се за укрепване на стръмни откоси.

Акацията расте много бързо. Достига на височина до 25 m, а на възраст до 100 години. С помощта на силно разрасналите си и дълбоки корени тя черпи храна от почвата. Корените на акацията притежават голяма способност да дават издънки, ако стъблото се отсече. Дървесината гние трудно, като на открито издържа до 80 години.

Листа[редактиране | редактиране на кода]

Листата са овални и са подредени до 21 на една дръжка, обикновено с нечетен брой. В основата на всяка дръжка има по два бодливи шипа, които предпазват дървото от животните.

Жълт цвят от Акация (Laburnum anagyroides), която е отровна[1]

Цвят[редактиране | редактиране на кода]

Цветовете на акацията са бели и имат приятен аромат.

Acacia drepanolobium – експонат в Тулузкия музей

Плод[редактиране | редактиране на кода]

Acacia sp.

Плодовете, плоски шушулки подобни на тези на фасула, узряват в края на лятото. В тях се съдържат тъмнокафяви семена, до 14 на брой. Цъфтежът на акацията започва след петгодишна възраст.

Симбиоза с мравки[редактиране | редактиране на кода]

При видът Acacia drepanolobium, мравките се заселват в раздутите и специални кухи тръни, дълбаят дупки в тях. Когато вятърът духа в дупките, направени от мравките, тръните се превръщат в свирки, които плашат животните. [2]

Акациев мед[редактиране | редактиране на кода]

Акацията е ценен медоносен вид. От нея през месеците май-юни пчелите събират нектар от който правят акациев мед. Повече мед се получава от по-стари дървета. Това е така, защото и в по-сухо време развитата и дълбоко достигаща коренова система на акацията достига до по-влажни слоеве на почвата и така се секретират по-големи количества нектар. Растежът на акацията е бърз.

Характерно за акациевия мед е, че не кристализира дълго време – до 2 години. Прозрачен и бледо-зеленикав на цвят е един от първите медове, които се добиват през годината в много региони на страната. Особено много акациеви насаждения има в Северна България и по поречието на р. Дунав. Отделянето на нектара от акациевите дървета не е константно. То зависи от температурата, като оптималната е 24 градуса и наличието на валежи, които измиват нектара. Особено неблагоприятно на цъфтежа на акацията се отразява често наблюдаваното застудяване на времето след първоначално затопляне. В много от районите, където има акация се наблюдават и слани, които повреждат цветовете.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На акациите е наречена улица в квартал „Лозенец“ в София (Карта).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. zdravoslovno.com
  2. 1000 чудес природы, издательство Ридерз Дайджест.2007, стр.226