Актьор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Роуън Аткинсън в ролята на Мистър Бийн

Актьорът (женски род актриса, синоними артист, артистка) е човек, който играе или изпълнява роля в актьорска продукция. Терминът обикновено обозначава някой, който работи в киното, телевизията, театъра или радиото, и понякога може да означава и уличен изпълнител. Освен да изпълняват драматични роли, актьорите могат да танцуват или пеят, или да работят в радиото, или в анимационни филми като глас. Актьор още е човек, който е специализирал актьорско майсторство или изпълнява дадена роля в художествено произведение като драматичен спектакъл, опера, балет, естрада и цирково представление. Думите киноактьор, киноактриса, киноартист и киноартистка се използват за актьори, които са се снимали и изпълнявали роли в киното.[1]

За разлика от артистите, актьорите не само участват в представления, но и изпълняват определена роля и са образ на определен персонаж.

История[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път може да се говори за актьорство през 534 г. пр.н.е., когато древногръцкия изпълнител Теспис се качва на сцената в Театъра на Дионисий и става първият човек, който в пиеса изговаря думи на герой. Разказвачеството веднага претърпява коренна промяна. Преди играта на Теспис, историите се разказват като песен и танц в трето лице, но никой не е играл роли. Според театралния мит Теспис съществува като пакостен дух, а злополуките в театъра понякога се приписват на него.

Похвати[редактиране | редактиране на кода]

Актьорите използват различни похвати, които се усъвършенстват след като се натрупа опит. Някои от тях са:

  • Изключителната употреба на гласа, за да се предадат репликите и за да се изрази емоция. Това се постига като се обърне специално внимание върху дикцията и изграждането на образа, с правилно дишане и артикулация. Важен е също тонът и подчертаването на отделните думи.
  • Физическото превъплъщаване в героя, за да се създаде правдоподобен образ, и използването на пространството правилно и по подходящ начин.
  • Използването на жестове, които да допълват гласа, да взаимодействат с другите актьори и да подчертаят репликите, както и да придадат символика.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

В Уикиречник ще откриете значение, етимология и преводи на актьор

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Български тълковен речник, 1994 г.