Акула гоблин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Акула гоблин
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Ламнообразни акули (Lamniformes)
семейство:Mitsukurinidae
род:Mitsukurina
вид:Акула гоблин (M. owstoni)
Научно наименование
Jordan, 1898
Разпространение
Акула гоблин в Общомедия
[ редактиране ]

Акулите гоблини (Mitsukurina owstoni) са вид хрущялни риби, единственият съвременен представител на семейство Mitsukurinidae.

Те са рядък и слабо изучен дълбоководен вид акули с характерна външност - дълга и тъпа муцуна, силно изнасящи се челюсти с дълги и остри зъби и розова окраска - на която дължат името си (от митичните същества гоблини). Възрастните обикновено са с дължина от 3 до 4 метра, но могат да станат и значително по-едри. Акулите гоблини обитават горните части на континенталните склонове, подводни каньони и подводни планини по целия свят, като се срещат на дълбочина над 100 m и възрастните обикновено достигат по-дълбоко от младите.

Различни анатомични особености на акулата гоблин, като отпуснатото тяло и малките перки, подсказват, че тя е бавноподвижна. Ловува костни риби, главоноги и ракообразни както по морското дъно, така и в средната част на водния стълб. Удължената муцуна е покрита с ампули на Лоренцини, които ѝ позволяват да улавя слабите електрически полета на близкоразположена плячка, която след това улавя с бързо изнасяне на челюстите.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mitsukurina owstoni (Jordan, 1898). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Goblin shark в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​