Аладин Харфан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Аладин Харфан
български бизнесмен от арабски произход
Роден: 1963
Дамаск, Сирия

Аладин Харфан е български бизнесмен от арабски произход, роден в столицата на Сирия - Дамаск.

Първото посещение на Аладин Харфан в България е през 1991 г., а през 2004 г. получава и българско гражданство.

Бизнесът му в България стартира с търговия с техника за дома. Паралелно с това създава и управлява собствени вериги магазини в цялата страна. В началото с името "Технолукс", а по-късно - "Техноцентър Е-Елит". През 2000 г. регистрира първата българска марка за електроника "ЕЛИТ"[1]. Марката "ЕЛИТ" е предназначена за българското семейство с ниски и средни доходи и е достъпна за широк кръг от потребители. В момента електроуредите с тази марка се разпространяват в търговската мрежа на страната, също в Сърбия, Румъния и Украйна.

От 1999 г. дружеството му "Аладин" ЕООД започва да работи предимно като инвестиционна компанията [2]. В последните години фокусът й е върху недвижимите имоти, най-вече търговските и складови обекти. Най-големият проект на дружеството до момента е изграждането на Мол Плевен [3], [4]. За инвестицията си в търговския център предприемачът е отличен от Българската агенция за инвестиции [5] със сертификат за Първи клас инвеститор.[6]

Бизнесменът притежава още медико-дентален център "Медстом" [7], Агропласмент и търговия - Плевен [8] и верига ресторанти за бързо хранене. Има дялове в строителна фирма "Аладин Билдинг" ООД [9], транспортната A&G Trans [10] и др.

Бележки[редактиране | edit source]