Аладин (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аладин
Aladdin
Лого на Аладин
ЖанрЕкшън
Приключенски
Фентъзи
ФорматАнимация
Базиран наАладин на Уолт Дисни Фичър Анимейшън
РежисураАлан Заслов
Роб Ла Дука
Боб Хачкок
Тоби Шелтън
Тад Стоунс
АктьориСкот Уайнгър
Линда Ларкин
Дан Кастеланета
Гилбърт Готфрид
Франк Уелкър
Вал Бетин
Начална мелодияArabian Nights
Крайна мелодияArabian Nights
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони3
Епизоди86
Продукция
Продуцент(и)Уолт Дисни Телевижън Анимейшън
Времетраене20 минути
ДистрибуцияБуена Виста Телевижън
Разпространение
ТВ каналДисни Ченъл (сезон 1)
Си Би Ес (сезон 2–3)
КартинаSD 4:3
ЗвукDolby Surround
Излъчване6 февруари 1994 г. – 25 ноември 1995 г.
Страница в IMDb
Аладин в Общомедия

Аладин (на английски: Aladdin) е американски анимационен сериал, произведен от Уолт Дисни Телевижън Анимейшън, излъчван от 6 февруари 1994 г. до 25 ноември 1995 г., като последният епизод е излъчен точно три години след излизането на едноименния оригинален филм на Дисни от 1992 г., върху който е базирана поредицата.[1] Премиерата на сериала е три месеца преди първото продължение на пълнометражния филм – Завръщането на Джафар.[2] Второто и последно продължение на Аладин е Аладин и царят на разбойниците (1996), като и двата са издадени директно на видео.

Телевизионният сериал е продуциран от Алан Заслов и Тад Стоунс, които вече са известни с работата си по Чип и Дейл: Спасителен отряд и Чернокрилия паток.[3] Много от актьорите, озвучили героите във филмите, ги озвучават и в сериала, с изключение на Дан Кастеланета, който заменя Робин Уилямс в ролята на Джина (включително в Завръщането на Джафар) и Вал Бетин като султана (който заменя Дъглас Сийл след оригиналния филм).

Първоначално сериалът се излъчва Дисни Ченъл в началото на 1994 г.,[4] а през септември същата година той започва да се излъчва едновременно в синдикирания блок The Disney Afternoon[3] и в събота сутрин по Си Би Ес (преди покупката на Ей Би Си от Дисни). Disney Channel предава сериала от 1997 до 2000 г. Шоуто се показва в Toon Disney от април 1998 до декември 2008.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се развива в измисления султанат Аграба, като действието се развива една година след оригиналния филм. Аладин, сгоден за принцеса Жасмин, се впуска в многобройни приключения със своите приятели.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои
  • Скот УайнгърАладин, първоначално той е уличен крадец, който краде храна, за да оцелее, но животът му се променя, когато се запознава и се влюбва в Жасмин, принцесата на Аграба. Аладин е сгоден за Жасмин и в крайна сметка ще стане принц, като впоследствие ще наследи Султана. Той научава за бъдещите си отговорности, като същевременно защитава кралството от чудовища, магьосници и други опасности.
  • Линда Ларкин – Жасмин, принудена от баща си да се омъжи за принц, но животът ѝ се промени към по-добро, когато избягва от двореца и среща мъжа на мечтите си Аладин. Жасмин не е обикновена принцеса, тъй като има воля и иска да живее живот, в който е свободна да прави своя избор, и да не позволява на другите да я контролират. Получила вече повече независимост, Жасмин започва да върши неща, които никога преди не е правила.
  • Дан КастеланетаДжинът, един от най-добрите приятели на Аладин. Освободен от лампата си и способен да използва магията си свободно, Джинът помага на Аладин в приключенията му в защита Аграба. Магията на Джина обаче не винаги работи успешно, тъй като силите му намаляват, след като е освободен. Той описва силите си като „полуфеноменални, почти космически“.
  • Гилбърт ГотфридЯго, въпреки че може да е поправил постъпката си, Яго все още е много алчен и непрекъснато иска да има богатство и власт в живота си. Яго по невнимание създава неприятности на бандата, докато ги води в търсене на съкровища, които се оказват опасни. Въпреки че може да е зле настроен, дълбоко в себе си е добър и винаги взима правилното решение. Яго също има таланта да може да имитира гласове.
  • Вал Бетин – Султанът, добросърдечният баща на Жасмин, владетел на Аграба, който разрешава годежа между нея и Аладин.
  • Франк УелкърАбу, очарователният, палав и най-близък приятел на Аладин. Известно е, че Абу е майстор-крадец и е насочил поглед към златото и бижутата. Абу и Яго стават добри приятели и работят много пъти заедно, за да спечелят пари и богатства извън най-смелите си мечти.
  • Вълшебното килимче е лоялен приятел, който някога е обитавал Пещерата на чудесата. Той е транспортът за Аладин и неговите приятели, както и постоянен партньор в игрите на Джина.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Оригинално излъчване
Начало Край
1 9 6 февруари 1994 1 май 1994
2 69 5 септември 1994 28 февруари 1995
3 8 16 септември 1995 25 ноември 1995

„Аладин“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът е излъчен по Канал 1 в програмата „Уолт Дисни представя“ през 1997 г. Екипът се състои от:

Озвучаващи актьориАлександър Воронов (Аладин)
Георги Георгиев (Джин)
Елена Саръиванова (Жасмин)
Любомир Младенов (Яго в някои епизоди)
Георги Митев (Яго в някои епизоди)
Николай Бинев (Султан)
Цветан Ватев (Механика)
Петър Евангелатов (Харуд Хази Бин)
Ива Апостолова (Мираж)
Елена Русалиева (Бахид)
Георги Тодоров (Абис Мол)
Васил Бинев (Мозенрат)
Нели Топалова
Силви Стоицов
ПреводТеодора Бошнакова
РедакториМайя Пачникова
Веселина Пършорова
Текст на песентаЯвор Спасов
Песента изпълняваЧочо Владовски
ОрганизаторЖени Кръстева
Компютърни надписиСоня Пенкова
МонтажМадлена Иванова
Елка Грозева
Асистент-режисьориИва Романова
Алис Дичева
Директори на продукциятаНина Костова
Йордан Темелков
ТонрежисьорНиколай Пефев
Режисьори на дублажаКрасимир Ризов
Наталия Пискова
CopyrightБНТ, 1997 – 2000 г.

През 2009 г. започва повторно излъчване по bTV в рубриката „Детски клуб Дисни“, но с нов дублаж, всяка събота и неделя сутринта. Дублажът е на студио Медиа Линк, чието име не се споменава. Ролите се озвучават от артистите Живка Донева, Сава Пиперов, Кристиян Фоков и Христо Бонин.

На 8 януари 2011 г. започва повторно по Нова телевизия, всяка събота и неделя от 08:00. Ролите се озвучават от артистите Даниела Йорданова, Александър Воронов, Димитър Иванчев и Силви Стоицов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Perlmutter, David. The Encyclopedia of American Animated Television Shows. Rowman & Littlefield, 2018. ISBN 978-1538103739. с. 18–20.
  2. Erickson, Hal. Television Cartoon Shows: An Illustrated Encyclopedia, 1949 Through 2003. 2nd. McFarland & Co, 2005. ISBN 978-1476665993. с. 258.
  3. а б Disney to Crank Up Animation Output // Electronic Gaming Monthly. EGM Media, LLC, March 1994. с. 171.
  4. The Disney Channel Magazine, Vol. 12, no. 2, February/March 1994: pp. 24–26, 32.