Албанел (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Албанел.

Мистасини
51.0833° с. ш. -73.0833° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Квебек
Координати51°02′ с. ш. 73°06′ з. д. / 51.033333° с. ш. 73.1° з. д.
Притоцирека Темисками
Оттокв езерото Мистасини
Дължина88 km
Ширина7 km
Площ444 km2
Надм. височина389 m
Мистасини в Общомедия
Карта на езерото Мистасини и разположено югоизточно и успоредно на него езеро Албанел

Езеро Албанел (на френски: Lac Albanel) е 16-о по големина езеро в провинция Квебек. Площта му, заедно с островите в него е 444 км2[1], която му отрежда 112-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 425 км2[1]. Надморската височина на водата е 389 м[1].

Езерото се намира в централната част на провинцията, на около 7-8 км югоизточно от голямото езеро Мистасини. Езерото Албанел представлява дъга, успоредна на Мистасини с дължина 88 км и максимална ширина 7 км. Чрез къса река се оттича в Мистасини, като разликата в нивата на двете езера е 17 м. В югоизточната част на езерото се влива река Темисками, която повече от 50 км тече успоредно на езерото преди на направи завой на северозапад и да се влее в него.

До 1910 г. на географските карти езерото се е отбелязвало под името Малко Мистасини, когато от канадската комисия по географските названия е взето решение езерото да бъде преименувано в чест на своя откривател Шарл Албанел през 1672 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lac Albanel в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​