Алберто Фухимори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алберто Фуджимори
90-и президент на Перу
Мандат
28 юли 1990 – 22 ноември 2000
ВицепрезидентМаксимо Сан Роман
Хайме Танака
Рикардо Маркес
Франсиско Тудела
Предшестван отАлан Гарсия
Последван отВалентин Паниагуа

Роден
СъпругаСусана Хигучи
ПартияКамбио 90
Религиякатолицизъм
УниверситетНационален аграрен университет Ла Молина
Страсбургски университет
Уисконсински университет - Милуоки
Подпис
Алберто Фуджимори в Общомедия

Алберто Фуджимори (на испански: Alberto Fujimori; на японски: 藤森 謙也, японско име: Кеня Фуджимори) е перуански политик, президент на Перу в периода 28 юли 1990-22 ноември 2000 г.

Около него има много спорове, запомнен е с жестоките си действия срещу тероризма на „Сендеро Луминосо“ и Революционно движение Тупак Амару, както и за възстановяването на макроикономическата стабилност на Перу, но е обвиняван за авторитарно управление и нарушения на човешките права.

Фухимори е перуанец от японски произход и емигрира в Япония след скандал за корупция, който го кара да си подаде оставката през 2000 г. Оставката му не е приета от Парламента, който решава вместо това да го отстрани с гласуване. Тъй като в Перу е издирван за корупция и нарушения на човешките права, той живее в изгнание. През септември 2007 г. е екстрадиран в Перу.

През декември 2007 г. той е осъден на 6 години затвор за незаконни преследвания и арести. Впоследствие е осъден още на 25 години за ролята му в убийствата и отвличанията от Групо Колина и на 7,5 години за присвоявания. И трите му наказания изтичат едновременно. На 24 декември 2017 г. президентът Кучински го помилва по здравословни причини.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Алан Гарсия президент на Перу (28 юли 1985 – 28 юли 1990) Валентин Паниагуа