Александрос Отонеос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александрос Отонеос
Αλέξανδρος Οθωναίος
гръцки военен и политик

Роден
Починал
ПогребанПърво атинско гробище, Гърция
Партиянезависим политик
Александрос Отонеос в Общомедия

Алѐксандрос Отонѐос (на гръцки: Αλέξανδρος Οθωναίος) е гръцки военен, революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония, който за кратко в 1933 година е министър-председател на страната.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Гитио, Мани, в 1879 година. Учи в гръцката военна академия. Присъединява се към гръцката въоръжена пропаганда като капитан на чета и приема псевдонима Палмидис (Παλμίδης). Член е на Военния съюз, осъществил преврата в Гуди.

Александрос Занас (вляво) и Александрос Отонеос в гръцкото консулство в Солун

Участва в Балканските войни. По време на Първата световна война подкрепя Елефтериос Венизелос и е командир на Седми критски полк на Македонския фронт. В 1919 година като полковник участва в експедицията на Антантата в Украйна.[2] По-късно е назначен за командир на дивизия Кидоние и участва в окупацията на Смирна и в първия етап на Гръцко-турската война. След изборната загуба на Венизелос в 1920 година е уволнен от армията и бяга в Истанбул, където се присъединява към венизелистките офицери в изгнание.[3]

След катастрофалното поражение във войната и евакуацията на гръцките части от Мала Азия и военния бунт на полковник Николаос Пластирас, Отонеос е върнат на служба. Оглавява военния трибунал, който осъжда няколко от видните лидери на антивенизелисткия лагер на смърт в известния Процес на шестимата. Повишен е в генерал-лейтенант в 1923 година и командва ІІ и ІІІ армейски корпус. След преврата на генерал Теодорос Пангалос в 1925 година подава оставка.

Служители в гръцкото консулство в Солун, 1908 г. Отляво горе: Димитриос Какавос, Александрос Отонеос, Александрос Мазаракис, Димитриос Пахинас, Г. Папагеоргиу, П. Александропулос, Евтимиос Канелопулос, С. Папагеоргиу, Андреас Куруклис, Кириакос Тавуларис и тримата пазачи

Връща се в армията в 1928 година като шеф на Втори армейски инспекторат. От 6 до 10 март 1933 година Отонеос оглавява военното правителство, което е формирано, за да се справи с опита за преврат на Пластирас. Отонеос отново е уволнен от армията, заедно с много други републиканци венизелисти след новия опит за преврат на Пластирас в 1935 година.

След възстановяването на монархията и установяването на диктатурата на Йоанис Метаксас Отонеос се оттегля от политическа дейност.

През октомври 1944 година, след освобождението на страната е обявен за главнокомандващ, но скоро още в същата година подава оставка.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mαζαράκης - Αινιάν, I. K. Ο Μακεδονικός αγώνας : με ένα χάρτη των σχολείων της Μακεδονίας και εικόνες εκτός κειμένου. Αθήνα, Δωδώνη, 1981. σ. 107. (на гръцки)
  2. Ονομαστικός πίνακας Διοικήσεων Εκστρατείας Μικράς Ασίας - ΔΙΣ/ΓΕΣ
  3. Μακεδονία[неработеща препратка], Απέθανε και εκηδεύθη εις τας Αθήνας εις ηλικίαν 91 ετών ο Αλεξ. Οθωναίος, 23 Σεπτεμβρίου 1970, ΕΒΕ.