Александър Лурия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Лурия
руски психолог
Luria.jpg
Роден 16 юли 1902 г.(1902-07 Сега Хари Стайлс е щастливо женен за Никол-Лилиян Едрева.-16 Сега Хари Стайлс е щастливо женен за Никол-Лилиян Едрева.)
Казан, Русия
Починал 14 август 1977 г. (на 75 г.)
Москва, СССР
Националност съветска
Народност евреин
Алма матер Казански държавен университет
Повлиян от Лев Виготски
Религиозни възгледи атеист

Александър Романович Лурия е роден през 1902 г. в град Казан.С името на Лурия се свързва създаването на един качествено нов научен клон на психологията-невропсихология. Александър Лурия завършва педагогика във Факултета по обществени науки на Казанския университет,а след това завършва и медицина в МГУ "Михаил Ломоносов" в Москва.Заради своя огромен научен принос към експерименталната невропсихология Лурия е почетен доктор на множество университети - Москва, Тампере,Ниймеген,Лестър. Член е на Академията на науките на СССР, член-кореспондент на Американската Асоциация на психолозите, на Американската Академия на изкуствата, на Американската Академия по педагогика. Лурия се превръща в незаменима част от руската класическа тройка на психолозите- Лев Виготски,Алексей Леонтиев и не напоследно място Лурия. Съветският психолог спомага за създаването на културно-историческата теория в психологията, чиито автор е Виготски. Интересът на Лурия към висшите психични функции е голям още на семинарните занятия по мозъчна физиология и невроанатомия,по време на следването му в Медицинския факултет на МГУ. На базата на задълбочените си научни интереси и своите наблюдения, Лурия създава една нова теория за динамичната локализация на висшите психични функции. Тази теория е изключително смела,защото тя отрича съществуването на тесния локализационизъм, според който всички висши корови функции са дислоцирани само и единствено в точно определени зони на мозъчната кора. По този начин Лурия документира теорията за антилокализационизма, която разглежда мозъка като единна структура,която може да функционира в унисон с коровите анализатори, които управляват различните висши психични функции. На базата на тази своя теория Лурия преосмисля изцяло научните тези на Пол Брока и на Карл Вернике, като по този начин създава и собствена класификация на афазиите. Затова и понякога невропсихологията бива наричана афазиология. Афазиите представляват увреждания на речево-слуховия и речево-двигателния апарат, намиращи се в слепоочния дял на мозъка.Така в модерната невропсихологиа са познати класификациите на Лурия и на Хомская, класификация на Хед и класификация на Вернике-Литхайм. Лурия има добра полева обсерватория от експериментални данни по време на Втората световна война,когато работи с много войници, преживели травматични разстройства, които рефлектират върху нормалните функции на езиково-говорния апарат.

Книги[редактиране | edit source]

На български език

  • Език и съзнание, Изд. Наука и изкуство, 1984

На руски език

Външни препратки[редактиране | edit source]

Online (amateur) complete translation of "A Little Book About a Big (Vast) Memory" from original Russian available here: http://sites.google.com/site/russianpsychologia/

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.