Александър Померанцев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Померанцев
Александр Никанорович Померанцев
руски архитект

Роден
Починал
1918 г. (68 г.)
Санкт-Петербург, днешна Русия[1]

Националност Русия
Учил вМосковско училище за живопис, скулптура и архитектура
Императорска художествена академия
Александър Померанцев в Общомедия

Александър Никанорович Померанцев (на руски: Александр Никанорович Померанцев) е руски архитект, новатор и просветен деятел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 30 декември 1849 година в Москва, Русия. Получава висше образование в Петербургската художествена академия, която завършва със златен медал и стипендия за чужбина. Прекарва годините от 1879 до 1887 във Франция, Швейцария и Италия, където има възможност да проектира и строи. В Палермо създава „Капелла Паладиана“ в духа на нормано-сицилианската аритектура. Получава званието „академичен архитект“ и скоро след това става професор в Художествената академия в Петербург.

От 1889 до 1899 г. е ректор на Академията. През 1894 – 1896 г. строи „Верхние торговые ряды“ в Москва, уникално за времето си здание, в което се съчетават „руският стил“ с най-новите метални конструкции. Плановата схема е също модерна, свидетелство за което е фактът, че и днес обектът остава център на търговията в централната част на Древна Москва. Строи и павилиони и халета в Нижни Новгород и участва в оформлението на площите и сградите на Нижегородския панаир, известен в цял свят.

В църковните сгради, които проектира и строи, той спазва традиционните правила на православието, като ги съчетава умело с модерното за началото на ХХ век пространствено мислене.

През 1882 година княз Александър I Батенберг му възлага строежа на софийския храм-паметник „Свети Александър Невски“.

Умира през 1918 година в Санкт-Петербург на 68-годишна възраст.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия на българското изобразително изкуство, том 2, Издателство на БАН, София, 1987