Александър Ставре Дренова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Ставре Дренова
албански поет
Александър Ставре Дренова 
Роден: 11 април 1872
Дреново, Османска империя
Починал: 11 декември 1947
Букурещ, Румъния

Александър Ставре Дренова, известен с акронима Асдрени (на албански Aleksander Stavre Drenova, Asdreni) е един от най-известните албански поети, автор на албанския национален химн.

Биография[редактиране | edit source]

Александър Дренова е роден в 1872 година в населеното предимно с българи село Дреново (на албански Дренова), чието име и носи като фамилия. Александър учи в гръцко училище в Дреново и след смъртта на баща си Ставре през 1885 година на 13 години той се мести в румънската столица Букурещ при братята си. В Букурещ се свързва с албански емигрантски писатели и революционни дейци.

В 1904 Асдрени публикува първата си стихосбирка от 99 стихотворения, наречена „Слънчеви лъчи“ (Rreze dielli), посветена на албанския национален герой Скендербег. Втората му стихосбирка също от 99 стихотворения, озаглавена „Мечти и сълзи“ (Ëndrra e lotë) излиза през 1912 година и е посветена на британската антроположка Едит Дъръм. В същата година Дренова публикува в излизащия в българската столица София албански вестник „Лири е Шкипъриса“ (Liri e Shqipërisë, в превод - Свобода на Албания) стихотворението „Химни и Флямурит“ (Hymni i Flamurit, Химн на знамето), което се превръща в албански национален химн.

Третата стихосбирка на Дренова „Изгнаннически псалми“ (Psallme murgu) излиза през 1930. Александър Дренова се завръща за кратко връщане в Албания през 1914, но скоро отново отпътува за Букурещ, където продължава да взима активно участие в емигрантското движение. За кратко посещава Албания в 1937 година, когато излиза и четвъртата му стихосбирка „Камбаната на Круя“ (Kambana e Krujës) само за да се върне отново в Румъния, където и умира.[1]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Биография от Робърт Елси