Александър Чирков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Чирков
български лекар
Роден
Александър Асенов Чирков
Починал
24 ноември 2020 г. (82 г.)

Учил вМедицински университет – София

Александър Асенов Чирков е български лекар и кардиохирург.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. в циганско семейство,[1] като рожденото му име е Фарук.[2] Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. и започва работа в Белоградчик по разпределение.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, при своя чичо, който също е лекар и там специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Следват специализации в САЩ. Завръща се в Западна Германия, където е лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“. Болницата е изградена от него със собствени средства, средства от негови приятели от Америка и Германия, както и от дарения направени благодарение на познанствата му с богати и влиятелни хора, които му помагат.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Умира на 24 ноември 2020 във Варна. Кремиран е във варненския крематориум. Урната с пепелта му е поставена в гроба на съпругата му в Германия.[3] В последното си интервю пред "Истории от прехода" дни преди да почине доктор Чирков изказва своето виждане за въвеждане на предмет по социалните взаимоотношения между лекари, сестри и санитари.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Стоянова, Пламена. Циганите в годините на социализма: политиката на българската държава към циганското малцинство (1944 – 1989). София, Парадигма, 2017. ISBN 978-954-326-298-4. с. 251.
  2. Видински алманах
  3. „Почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков“ // Агенция „Фокус“, 24 ноември 2020. Архивиран от оригинала на 24 ноември 2020..

4: Професор Чирков: „Преди 10 ноември 1989 г. здравеопазването в България беше нула!“