Александър фон Хесен-Дармщат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър фон Хесен-Дармщат
германски принц
Александър фон Хесен-Дармщат 
Роден: 15 юли 1823
Дармщат, Хесен
Починал: 15 декември 1888
Зеехайм, Хесен

Александър фон Хесен-Дармщат (на немски Alexander von Hessen-Darmstadt), роден в Дармщат на 15 юли 1823 г. като Александър Лудвиг Георг Фридрих Емил фон Хесен-Дармщат, е германски принц, трети син и четвърто дете на великия херцог на Хесен-Дармщат, Лудвиг II, и на Вилхелмина от Баден. Той е брат на руската императрица Мария Александровна и е баща на българския княз Александър I Батенберг. Александър фон Хесен-Дармщат е основател на аристократичния германски род Батенберг.

Съмнително потекло[редактиране | edit source]

Въпреки скандала, който се разгаря около морганатичния му брак, принц Александър е известен и със слуховете, които се носели за неговото потекло и за това на сестра му Мария. Дълго се мълвяло, че баща на Александър и Мария не е великият херцог на Хесен-Дармщат, Лудвиг II, а камериерът на майка им, барон Август де Сенаркленс.

Военна кариера[редактиране | edit source]

Като по-малък син на великия херцог принц Александър продължава семейната традиция и през 1840 г. постъпва на служба в руската армия, където пред него се отваря възможност за бляскава военна кариера. През 1845 г. участва в операции на руската армия в Кавказ. В Петербург той е назначен за командир на един кавалерийски полк, кръстен след смъртта му на негово име, и е награден с Георгиевски кръст. За бързото издигане на Александър в Руската армия съдейства и фактът, че неговата сестра по това време е снаха на император Николай I. От 1858 г. принц Александър служи във войската на Австро-Унгария и участва във войната срещу Франция и Сардинското кралство от 1859 г.

Морганатичен брак[редактиране | edit source]

Обещаващата военна кариера на принц Александър фон Хесен в руската армия е прекъсната от скандала, който се разгаря, когато той се влюбва в графиня Юлия фон Хауке, придворна дама на сестра му Мария Александровна. Графинята е от дребен германо-полски аристократичен род, дъщеря на бивш военен министър на император Николай I. По това време императорът вижда в принца евентуален съпруг за племенницата си. Поради това, когато чува за романа на Александър и Юлия, царят се обявява против тази връзка.

Спечелил неблагоразположението на императора, принц Александър заминава за Англия, където вижда бъдещето си, но скоро се завръща в Русия, за да избяга заедно с графиня Юлия фон Хауке от Петербург. Двамата сключват брак в Бреслау (Силезия) на 28 октомври 1852 г.. Скоро двойката пристигна в Хесен, където братът на Александър, великият херцог Лудвиг III, бил разочарован от ниския аристократичен статус на Юлия.

Александър фон Хесен-Дармщат и Юлия Батенберг

В Хесен графиня Юлия фон Хауке получава титлата графиня фон Батенберг (на името на малък град, в който семейството живее в изолация), а наследниците ѝ от принц Александър са лишени от фамилното име на баща си и трябвало да носят новата фамилия на майка си. По-късно графинята получава титлата "принцеса" и двойката се завръща в Дармщат. Принудени да забравят за аристократичния си произход заради неравностойния си брак, Александър и Юлия се установяват в замъка Хайлигенберг близо до Югенхайм, южен Хесен. Там двамата водят тих и спокоен живот.

Принц Александър Хесен-Дармщат и графиня Юлия Батенберг имат пет деца, които носят фамилията Батенберг:

Александър умира на 15 декември 1888 г., а Юлия през 1895 г. на 70 години.

Генеалогия[редактиране | edit source]

Наследници[редактиране | edit source]

Въпреки скандалната си история родът Батенберг бързо е приет от европейските аристократични фамилии и се обвързва с английското кралско семейство. През XX в. наследниците на принц Александър са членове на много кралски фамилии: