Алепу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алепу.

Алепу (или Лисиче блато) е блато-лагуна, разположено в южната част на българското черноморско крайбрежие, на 6,5 километра южно от град Созопол. Алепу (αλεπού) на гръцки език означава лисица и оттук идва и паралелното преводно име на блатото — Лисиче блато.

От 1986 година блатото е защитена територия от категорията природни забележителности, част от рамсарското място Ропотамо.

Намира се в подножието на разклоненията на Бакърлъка Кукув баир на север и Андрея баир на юг срещу залива, ограден от нос Агалина на север и нос Хумата на юг. По произход е лиман. Отделен е от морето с ивица пясъчни дюни, които също са защитена местност.

Блатото е дълго 3,3 километра и широко до 320 метра. Площта му е 0,2 км², а солеността 1,3 - 7,0‰. Покрито е с тръстика и друга блатна растителност. В северната и южната му част са запазени 2 малки езера, които зимно време замръзват.Пясъчната коса ,отделяща лагунното блато заема почти меридиално положение и е дълга 4км. Тя е втората по дължина пясъчна коса по Южното Черноморие. По нея се издигат високи до 5-6 м пясъчни дюни. Пясъчната коса в по широка в южния край и много по-тънка в северния. Придвижване на пясъците по пясъчната коса се извършва в посока на преобладаващият вятър. Лагунното водно огледало е разделено на две части.

Мястото е от особена важност като местообитание на множество защитени видове водолюбиви птици. Проблем представлява нерегламентирания лов и риболов в защитената територия, както и новопостроеният курортен комплекс „Св. Тома“ непосредствено до местността.

Информационно-обозначителните табели са в лошо състояние или липсват напълно. Заедно с пясъчните дюни местността представлява ценен и консервационно значим район.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "Енциклопедия България". Том 1, София, Издателство на БАН, 1979.