Алпийско дакеловидно куче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алпийско дакеловидно куче
Характеристики
Ръст34 – 42 см
Тегло15 – 18 кг
Произход
Страна Австрия
ГодинаХІХ век
Класификация по МФК
Група6
Секция2
Стандарт254
Алпийско дакеловидно куче в Общомедия

Алпийското дакеловидно куче (на немски: Alpenländische Dachsbracke, наричано още алпийски дахсбрак) е порода кучета от типа на гончетата с произход Австрия. Тя е създадена за да открива и следва следа от ранени елен, глиган, заек или лисица. Алпийското дакеловидно куче е силно специализирано в тази задача и може да следва дори и студена диря.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Това малко куче много прилича на дакела по общ вид, поради късите си крака (които всъщност за по-дълги от тези на дакела) и дългото си тяло. Козината е гъста, къса и гладка с изключение на врата и опашката.

Най-популярни са вариациите в изцяло червено или червено-черно, но валидни окраски са също и черно, рижаво или кафяво.

Представителите на тази порода тежат 15 – 18 кг и са високи 34 – 42 см.

Темперамент[редактиране | редактиране на кода]

Използвано основно за лов на ранени елени, алпийското дакеловидно куче може да работи и на неравен терен или голяма надморска височина. Въпреки че е добър компаньон, то е използвано основно за ловни цели и се притежава основно от ловци.

История[редактиране | редактиране на кода]

Алпийското дакеловидно куче, както и други породи от типа „браке“, произхожда от средата на ХІХ век. Неговият размер е намален чрез кръстосване на големи породи с дакели. Някога е било любимата порода кучета нма немската аристокрация. През 80-те години на ХІХ век точно такива кучета са придружавали принц Рудолф Хабсбург на ловните му експедиции до Египет и Турция.

Международната федерация по кинология класифицира алпийското дакеловидно куче в група 6 – „Гончета и сродни породи“, секция 2 – „Кръвоследници“, заедно с баварската планинска хрътка и хановерския кръвоследник.[1] Единственият голям киноложки клуб в англоговорещите региони, признал породата е Британският киноложки клуб в своята група „Гончета“, но той използва стандарта на МФК.[2] Алпийското дакеловидно куче също е признато от по-малки клубове, ловни клубове и интернет-базирани киноложки регистри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fédération Cynologique Internationale Group 6 // Архивиран от оригинала на 2008-12-26. Посетен на 2010-03-31.
  2. United Kennel Club Alpine Dachsbracke, архив на оригинала от 17 юни 2008, https://web.archive.org/web/20080617035532/http://www.ukcdogs.com/WebSite.nsf/Breeds/AlpineDachsbracke, посетен на 31 март 2010 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alpine Dachsbracke в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​