Алфонсо Мария Масари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алфонсо Мария Масари
Alfonso Maria Massari
италиански изследовател
Алфонсо Масари, 1883 г.
Роден
Починал
Рим, Италия

Националност Италия

Алфонсо Мария Масари (на италиански: Alfonso Maria Massari) е италиански изследовател на Африка.

Ранни години (1854 – 1879)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 май 1854 година в Неапол, Италия. На 15-годишна възраст е приет в Морското училище и от 1874 до 1877 извършва околосветско плаване, като след завръщането си е произведен в чин лейтенант.

През 1879 г. е назначен от министъра на военноморските сили за ръководител на организираната от княз Боргезе експедиция, която за първи път пресича пеша Африка от изток на запад в най-широката ѝ част.

Експедиционна дейност (1880 – 1886)[редактиране | редактиране на кода]

От 9 февруари 1880 до 2 юли 1881 г., Масари пресича Африка от Червено море до устието на Нигер, като за постижението си е награден със златен медал от провелия се малко след това Международен географски конгрес.

В края на 1884 г., по поръчение на белгийския крал изследва река Кванго (най-големия ляв приток на Касаи) от устието ѝ до 4º ю.ш.

През октомври 1885 г., отново по поръчение на краля, на кораба „Хенри Рид“ от Киншаса се изкачва по река Конго и по десния ѝ приток река Ликвала до екватора, като картира множеството притоци на последната.

Следващи години (1886 – 1950)[редактиране | редактиране на кода]

През следващите години Масари е на дипломатическа служба в Япония и Съединените американски щати. През 1892 г. основава и е първият управител на Италианското патентно ведомство, което съществува да 2002 г.

Умира през 1950 година в Рим на 95-годишна възраст. Погребан с военни почести.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alfonso Maria Massari в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​