Алфред Сисле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алфред Сисле
френски художник
Алфред Сисле 
Роден: 30 октомври 1839 г.
Починал: 29 януари 1899 г. (59 г.)

Алфред Сисле (на английски: Alfred Sisley), 1839-1899) е френски живописец-пейзажист от английски произход, представител на импресионизма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Сисле е роден на 30 октомври 1839 г. в Париж в семейството на англичаните Уилям Сисле и Фелиция Сел. През 1857 г. родителите му го изпращат в Лондон да се обучава за търговец, но младият Сисле предпочита да се занимава с живопис и през 1862 г. се връща в Париж. След завръщането си постъпва в школата на Шарл Глейр, където се сближава с Клод Моне, Реноар и Базил, заедно с които скоро образуват кръгът на импресионистите. Най-голямо влияние върху творчеството му оказват британските художници Джоузеф Търнър, Джон Констабъл и Ричард Парк Бонингтън, а също и французите Камий Коро и Гюстав Курбе.

Алфред Сисле, Мост в Море през лятото, 1888

През 1866 г. Сисле се жени за Мари Йожени Лекуезек — и от този брак има 3 деца. Семейният портрет на семейство Сисле е рисуван през 1868 г. от приятеля на семейството Огюст Реноар.

Студентски работи на Сисле не са запазени. Ранният му период се характеризира с въздушни и хармонични пейзажи. Към 1885 г. в стила му на работа се засилват елементите на декоративизма.

Сисле умира на 29 януари 1899 г. на 59 години в градчето Море сюр Лоан, близо до Фонтенбло, няколко месеца след смъртта на жена си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]