Аляска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
State of Alaska
Знаме на Аляска

(Информация)

Герб на Аляска

(Информация)

Щатски девиз:

North to the future
(английски: На север, към бъдещето!)

Щатски химн:

"Alaska's Flag"
(английски: "Знамето на Аляска")

Местонахождение
Столица Джуно
Най-голям град Анкоридж
Губернатор Франк Мърковски (р)
Официален език английски
Площ
 — Общо
 — суша
 — вода
на 1-во място
1 685 542 км²
1 457 135 км²
228 407 км² (13,55%)
Население
 — Общо (2003)
 — Гъстота
на 48-мо място
626 932
0,42 д/км²
Присъединяване към САЩ 3 януари 1959
Часова зона UTC -9 до -8
географска ширина от 54°40' до 71°50' с.ш.
географска дължина от 130° з.д. до 173° и.д.
ширина 1 300 км
дължина 2 380 км
най-висока точка Маккинли - 6 194 м.
средна височина 3 060 м.
най-ниска точка 0 м.
Пощенски код AK
ISO 3166-2 US-AK (FIPS код 02)
птица-символ бяла яребица
цвете-символ незабравка
дърво-символ смърч ситка
животно-символ лос
риба-символ кралска сьомга
насекомо-символ водно конче
минерал-символ нефрит
традиционен спорт надбягване с кучешки впряг
Прякор The Last Frontier, The Land of the Midnight Sun
адрес www.state.ak.us

Аляска е 49-ият щат на САЩ, приет на 3 януари 1959 г. В него живеят 626 932 души (2000).

Името Аляска (на английски: Alaska) най-вероятно произлиза от алеутската дума за „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“.

География[редактиране | edit source]

Граничи с Юкон и Британска Колумбия, Канада на изток, с Аляския залив и Тихия океан на юг, с Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море на запад, с морето Бофорт и Арктическия океан на север.

Аляска и Хаваи са единствените щати в САЩ, които не са в съседство с другите 48 американски щати на континента. Аляска е най-големият щат в САЩ по територия (1 477 261 км²). Ако се наложи карта на Аляска върху карта на континенталните 48 щата, Аляска би заела пространството от Минесота до Тексас и от Джорджия до Калифорния.

Щатът може да се раздели условно на 4 географски региона:

История[редактиране | edit source]

Аляска вероятно е заселена за пръв път от народи, които идват по Беринговия сухоземен мост, включително инуити и множество индиански групи. По-голямата част от предколумбовото население на Северна и Южна Америка вероятно е дошло по този път, но е продължило да се придвижва на юг.

Първите исторически свидетелства показват, че първите европейци, достигнали до Аляска, са дошли от Русия. Подбудени от държавния секретар Уилям Сюард, американският сенат 1,67 млрд. по днешни цени), а флагът на САЩ е издигнат на 18 октомври същата година. Днес 18 октомври се празнува в щата като ден на Аляска. Заедно с новия собственик Аляска приема нов календар - Грегорианския, и по този начин 6 октомври 1867 (петък) е последван от 18 октомври 1867 (петък).

Новата придобивка не се приема добре в старата част на САЩ, където наричат Аляска "безумието на Сюард" и "хладилникът на Сюард" (na английски: Seward's icebox). Аляска отбелязва покупката всяка година на Деня на Сюард, който се пада последният понеделник на март. От 1867 до 1884 г. Аляска е преименувана на департамент Аляска, а в периода 1884-1912 носи името окръг Аляска. Първият американски администратор на Аляска е Владимир Кжижановски. На 8 януари 1900 г. американският президент Уилям Маккинли обявява военно положение в щата.

На 7 юли 1958 г. президентът Дуайт Айзенхауер подписва указ, чрез който американското законодателство влиза в сила за Аляска. Така се подготвя почвата за приемането на Аляска като 49-тия щат на САЩ, което става на 3 януари 1959 г.

Аляска претърпява едно от най-мощните земетресения в историята на Северна Америка, което на 27 март 1964 г., с магнитуд 9,2, разтърсва южната част на щата.

През 1976 г. населението на Аляска внася поправки в щатската конституция като създава Алясканския постоянен фонд. Той инвестира част от приходите от минералите, както и от нефтопровода Трансаляска, "за да облагодетелства всички аляскански поколения". През март 2005 г. наличните средства на фонда са над $30 млрд.

Няколко плавателни съдове носят името Аляска в чест на щата.

По време на Втората световна война 3 от външните Алеутски острови - Ату, Агату и Киска, са окупирани от японски войници. Това е единствената територия на САЩ, която е окупирана по време на войната.

Административно деление[редактиране | edit source]

Аляска е разделена на 18 административни района (boroughs), еквивалентни на единицата окръг в другите щати. За разлика от тях административните райони на Аляска не покриват цялата територия на щата. Останалата значителна неорганизирана област за статистически цели е разделена на 11 статистически зони (census areas). Някои административни райони са консолидирани градове-райони, еквивалентни на административната единица град-окръг в другите щати.

Административно деление

Административни райони[редактиране | edit source]

Източна Алеутия, Анкоридж, Бристолски залив, Денали, Феърбанкс Северна звезда, Хейнс, Джуно, Полуостров Кенай, Ситка, Кечикански път, Остров Кодиак, Езеро и полуостров, Матануска - Суситна, Северен склон, Северозападен арктически административен район, Скагуей, Ранго, Якутат, Неорганизиран административен район (с всички 11 статистически зони).

Статистически зони[редактиране | edit source]

Западна Алеутия, Бетъл, Дилингам, Хуна - Ангун, Ноум, Принц на Уелс - Хайдър, Югоизточен Феърбанкс, Питърсбърг, Валдез - Кордова, Уейд Хамптън, Юкон - Коюкук.

Населени места[редактиране | edit source]

Градове[редактиране | edit source]

Други места[редактиране | edit source]

Други данни[редактиране | edit source]

Аляска е наричана Вътрешният континет, Последната граница и Земята на среднощното слънце.

  • Пощенски код: AK
  • Столица: Джуно