Американски морски пехотен корпус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американски морски пехотен корпус
USMC logo.svg
Активна 10 ноември 1775 до днес
Държава Флаг на САЩ САЩ
Тип амфибийни войски
Роля военноморска пехота
Размер 202 000 до 2011[1]
Част от Департамент по отбраната
Прякор(и) The Few, The Proud
Мото Semper Fidelis
Цветове червено и златисто
Марш Marines' Hymn
Битки/войни Американска революция
Британско-американска война
Мексиканско-американска война
Американска гражданска война
Испанско-американска война
Боксерско въстание
Първа световна война
Втора световна война
Корейска война
Виетнамска война
Войната в Залива
Американска инвазия на Ирак
Командири
Текущ
командир
ген. Джеймс Конуей
Емблеми
Officer EGA.png Орел, глобус и котва
Използвани самолети
Щурмови AV-8B Harrier II
Изтребители F/A-18

Американският морски пехотен корпус (на английски: United States Marine Corps, съкратено USMC - Ю Ес Ем Си) е клон (вид) на американските въоръжени сили, чиято функция е прилагане на военна сила чрез базирани в морето военни части. Морската пехота действа съвместно с Военноморските сили на САЩ; общото им политическо ръководство се осъществява от Военноморското министерство на САЩ. (В повечето останали страни морската пехота е род войски в състава на ВМС.)

Още от създаването на институцията морските пехотинци участват активно във всички войни, в които включващи САЩ, като тези срещу Великобритания, Испания, Мексико, окупациите на страните в Централна и Южна Америка, Боксерското въстание в Китай и други. Поради характера си на амфибийни войски, АМПК е крайъгълният камък за победата на САЩ в Тихоокеанската война срещу Япония. Поради строгият подбор на кадрите, високото ниво на обучение и възможността за изключително бързо разполагане във всяка точка на света, морските пехотинци са важен инструмент в осъществяването на американската външна политика.

Цел[редактиране | редактиране на кода]

Американският морски пехотен корпус е амфибийна военна част в постоянна бойна готовност. Основните 3 задачи са формулирани в Акта за национална сигурност от 1947 г. и все още важат:

  • завземане или защита на големи военноморски бази или изпълняване на задачи на сушата с цел подкрепа на военноморски кампании;
  • развиване на тактика, начини на обучение и оборудване, пригодени за целите на амфибийните войски;
  • всякакви други задачи, които президентът възложи.

Последната определена функция подчертава ролята на американския президент като върховен главнокомандващ, и се отнася за участието на корпуса във военни експедиции. Много от бойните действия, в които морската пехота взима участие, не са нито в подкрепа на военноморски кампании или осъществявани чрез нападения директно от морето. Такива са войната с Великобритания през 1812, кампанията за завземането на Триполи, завземането на крепостта Чапултепек в Мексико, Корейската война и множеството операции в Латинска Америка по окупирането на страни или свалянето на управляващи режими. Въпреки това общото между тях е че по същество представляват военна експедиция, организирана по нареждане на президента и в полза на американските интереси.

История[редактиране | редактиране на кода]

Американският морски пехотен корпус е сформиран с резолюция на 2-ия Континентален конгрес на 10 ноември 1775 в механата Тън, Филаделфия, като включва войници от т.нар. континентални морски пехотинци. Конгресът нарежда създаването на два батальона, които трябва да вземат участие в инвазията на Нова Скотия. Целта е била чрез превземането ѝ да се отреже пътя за пристигане на нови британски подкрепления. Британските войски обаче окупират Нова Скотия първи, и мисията на морските пехотинци се проваля. До края на Американската революция през 1783 Континенталният флот и Континенталните морски пехотинци са разпуснати. През 1798, малко преди началото на т.нар. Квазивойна с Франция, Конгресът нарежда възстановяването на двете институции като Военноморски флот и морска пехота на Съединените щати. Едни от най-интензивните ранни сражения на АМПК са по време на Триполитанската война (1801 - 1805), когато военна част от 300 морски пехотинци, арабски и европейски наемници, нападат пиратските владения в Северна Африка в опит да превземат Триполи.

По време на войната с Великобритания морските пехотинци се представят забележително в сраженията по вода и се утвърждават като добри стрелци. Няколко години след края на войната командващият АМПК Антъни Гейл е даден под съд и заменен от Арчибалд Хендерсън през 1820. Под негово командване са организирани военни експедиции до Карибите, Мексиканския залив, Западна Африка, Фолклендските острови и Суматра. Хендерсън успява да разубеди президента Андрю Джаксън, който е планирал морските пехотинци да бъдат присъединени към Армията.

До началото на Първата световна война обаче АМПК намалява като численост, а правителството започва да отделя по-малко внимание на възможностите му и намалява финансирането. Към края на 19 век морската пехота оформя съвременния си облик, включително емблемата (приета на 19 ноември 1868), химна (малко по-късно същата година) и мотото Semper Fidelis ("Винаги предани", 1883).

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Персонал[редактиране | редактиране на кода]

Униформи и отличителни знаци[редактиране | редактиране на кода]

Оборудване[редактиране | редактиране на кода]

Бази[редактиране | редактиране на кода]

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Известни морски пехотинци[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ALMAR 008/07 MARINE CORPS END STRENGTH INCREASE

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]