Американско физическо общество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Американско физическо общество
Карта
Информация
АкронимиAPS
ТипНаучно общество
Основатели36 студенти от Колумбийския университет
Основана20 май 1899 г.
СедалищеCollege Park, Мериленд, САЩ
Езицианглийски
Членове50 000 членове
Сайтwww.aps.org

Американско физическо общество (на английски: The American Physical Society) е втората по големина организация на физиците в света. Основано е през 1899 г. Публикуват се над десет списания на Американското физическо общество, между които е едно от най-престижните списания по физика Physical Review Letters, а също и серията списания Physical Review. Под егидата на обществото ежегодно се провеждат над двадесет научни срещи и мероприятия. Американското физическо общество наброява над 47000 члена.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 20 май 1899 г. 36 физика от Колумбийския университет основават Американско физическо общество (APS), целта на което била „развитие и разпространение на физическите знания“[1]. Дейността на обществото започва с организиране на научни срещи. През 1913 г. обществото започва да издава собствено физично списание Physical Review, основано през 1893 г. в Университетът Корнел. От този момент издаването на списания става втора основна дейност на обществото. През 1929 г. започва издаването на списание Reviews of Modern Physics, а през 1958 г. – Physical Review Letters. С времето поради увеличаване на популярността и количеството статии, изпратени на списанието, Physical Review е разделен на 5 части от A до E), всяка от които е посветена на своя по-тясна тематика. От 2008 г. обществото започва издаването на безплатно електронно списание Physics, в което накратко от експерти се описват най-значимите резултати от изследвания, публикувани в други списания на обществото[2].

Напоследък дейността на обществото стана още по-активна. Поради увеличаване на федералното финансиране след Втората световна война и още повече през шейсетте години, Американското физическо общество стана едно от най-активните научни организации в света, осъщесвяващо огромна образователна, изследователска и научно-популяризационна програма.

Американското физическо общество има 14 подразделения и 9 тематични групи, обхващащи всички области на физиката. Наброява повече от 47000 члена от цял свят.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. група физици излиза с критика срещу политиката на Американското физическо общество относно авторските прав на публикуваните в неговите списания статии[3][4]. Статиите се публикуват под лиценз, несъвместим с лиценза GNU FDL, което не позволява на авторите на статиите да публикуват свои иллюстрации в интернет, например, в Уикипедия. В отговор главният редактор на списанията на Американското физическо общество Джин Спрауз е заявил, че обществото планира да обсъди възможността за изменение на лицензната политика.

Медали и премии[редактиране | редактиране на кода]

На Американското физическо общество са връчени ред награди за принос в развитието и разпространението на физическото познание:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В оригинал мисията на обществото звучи така: „To advance and diffuse the knowledge of physics“
  2. Frequently Asked Questions about Physics // Physics. Посетен на 3 януари 2010. (на английски)
  3. Physicists slam publishers over Wikipedia ban // New Scientist. Посетен на 3 януари 2010. (на английски)
  4. События библиотечного мира // Компьюлента. Посетен на 3 януари 2010. (на руски) Архив на оригинала от 2012-04-14 в WebCite
  5. Julius Edgar Lilienfeld Prize

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]