Ангел Ангелов (инженер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за академика. За други личности със същото име вижте Ангел Ангелов.

Ангел Ангелов
български инженер
Роден
1929 г.
с. Торлак (днес гр. Цар Калоян), Царство България
Починал
22 април 2017 г. (88 г.)

Ангел Симеонов Ангелов е български инженер, работил в областта на електротехниката, академик на Българската академия на науките.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1929 година в село Торлак, Разградско, Царство България. Завършва слаботокова електротехника в Държавната политехника, след което защитава дисертация в Московския електротехнически университет по съобщенията. Той е един от създателите на Българската телевизия и основател на Централния институт по изчислителна техника.

През 1978 година оглавява Института по техническа кибернетика и роботика, а след неговото разделяне през 1990 година – Института по компютърни системи. Посланик е в Япония през 1982 – 1987 година. Става член-кореспондент през 1981 г. и действителен член на БАН през 1989 г.

През 1996 година заедно с Любомир Илиев са сред удостоените с наградата „Computer Pioneer“ на IEEE Computer Society за развитието на компютърните науки в България.[1]

През 2009 година е награден с орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги към Република България в областта на информационните технологии, компютърната техника и автоматика, както и по повод 80 години от рождението му.“[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]