Ангкор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за историческия град. За защитената територия вижте Ангкор (обект на световното наследство).

Ангкор
Местоположение
13.4333° с. ш. 103.8333° и. д.
Ангкор
Местоположение в Камбоджа
Страна Камбоджа
ГрадСием Реап
Археология
ВидГрад
ПериодIX-XIV век
Световно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраAngkor
РегионАзия и Океания
Типкултурен
Критерииi, ii, iii, iv
Вписване1992  (16-а сесия)
Разширение1992–2004
Площ40,100 ha
Сайтwww.angkorenterprise.gov.kh
Ангкор в Общомедия

Ангкор е област в Югоизточна Азия, на територията на днешното Кралство Камбоджа. По време на Кхмерската империя тя е център на държавата и от този период са останали много архитектурни паметници като религиозния комплекс Ангкор Ват и старата столица Ангкор Том.

Анимация на Ангкор – центърът на Кхмерската империя (с български субтитри)

Ангкор е било местоположението на поредица столични градове на Кхмерската империя в периода 915 век от новата ера. Техните руини се намират сред гори и обработваеми площи в северната част на Тонле Сап (Голямото езеро), близо до днешния град Сием Реап. Храмовете в Ангкор са над хиляда, като варират от невзрачни купчини тухли и отломки, разпръснати из оризовите полета, до величествения Ангкор Ват, за който се твърди, че е най-големият религиозен монумент в света. Много от храмовете на Ангкор са реставрирани и в известна степен представляват лицето на кхмерската архитектура. Всяка година те са посещавани от 80 000[1] – 200 000[2] туристи.

През 1992 година част от археологическия комплекс става обект от Списъка на световното наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]