Ангъчи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ангъчи
Common.shelduck.2.arp.750pix.jpg
Бял ангъч (Tadorna tadorna)
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Tadorna Ангъчи
Научно наименование
Уикивидове Tadorna
F. Boie, 1822

Ангъчите (Tadorna), наричани още килифари или пеганки, са сравнително едри представители на семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Плуват добре, но се гмуркат само малките. Летят добре.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Населяват предимно крайбрежията на соленоводни и по-рядко сладководни басейни. В България се срещат следните два вида:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Ангъчите се хранят предимно с храна от животински произход: ракообразни, насекоми, мекотели и различни други видове дребни безгръбначни. Зимно време често преминават на растителна храна.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Червен ангъч (Tadorna ferruginea)

Моногамни птици. Предпочитат да гнездят в дупки в земята, като за целта използва изоставените дупки на язовци, лисици и др. Гнездото правят на сравнително голяма дълбочина в дупката, до около 3-4 m. При липса на дупка могат да го построят и в скална цепнатина, разрушена постройка или просто на земята сред по-гъста растителност. Гнездото може да се намира дори на километър от най-близкия воден басейн. Гнездото е обилно постлано с пух. Снасят между 6 и 18 яйца, но най-често 8-9. Мъти единствено женската в продължение на 27-29 дни.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

В миналото ангъчите са били ловен обект в нашата страна, но поради намалялата им численост и двата представители на рода са включени в Червената книга на защитените видове. Когато е бил по-често срещан, белият ангъч е бил понякога отглеждан редом с другите домашни птици и успешно е изпълнявал функцията на пазач на ятото, като е издавал крясъци и смело се хвърлял срещу неприятелите.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]