Андреа Ипсиланти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андреа Ипсиланти
Andrea Ypsilanti
германски политик

Родена
8 април 1957 г. (67 г.)

Учила вГьоте университет Франкфурт на Майн
Политика
ПартияГерманска социалдемократическа партия
Семейство

Уебсайтwww.andrea-ypsilanti.de
Андреа Ипсиланти в Общомедия

Андреа Ипсиланти (на немски: Andrea Ypsilanti) е немски политик, член на парламанта на провинция Хесен, и от март 2003 г. председател на Социалдемократическата партия в Хесен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андреа Ипсиланти, родена Дил, се ражда в семейство на домакиня и работник в заводите на Опел. Работи като стюардеса към Луфтханза, благодарение на което се запознава с гръцкия принц Емануел Ипсиланти, за когото се омъжва в началото на 80-те години. Бракът ѝ трае до началото на 90-те години, когато се развежда, но запазва фамилното име на съпруга си.

Между 1986 г. и 1992 г. следва социология, политически науки и педагогика във Франкфурт на Майн. Живее на съпружески начала с Клаус-Дитер Щок.

В политически аспект Ипсиланти принадлежи на левия спектър на Социалдемократическата партия. Около името ѝ се зашумява през февруари 2005 г., когато тя лансира идеята за бойкот на Дойче банк, поради уволнението на 6400 служители на банката. В центъра на парламентарната ѝ дейност в хесенския парламент са образованието, семейната политика и възстановяемите енергийнии източници.