Анкона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анкона
Ancona
Знаме
      
Герб
Панорамен изглед от Акона
Панорамен изглед от Акона
Страна Италия
РегионМарке
ПровинцияАнкона
Площ123 km²
Надм. височина110 m
Население102 047 души (2008)
830 души/km²
Пощенски код60100
Телефонен код071
МПС кодAN
Официален сайтwww.comune.ancona.it
Анкона в Общомедия

Анко́на (на италиански: Ancona) е пристанищен град в Италия, столица на регион Марке, административен център на едноименна провинция. Разположен е на брега на Адриатическо море. Има жп гара, пристанище и летище. Населението му е 102 047 по данни от преброяването към 31 декември 2008 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Обърнат към морето, градът е разположен върху нос с форма на лакът. Тази форма предпазва най-голямото естествено пристанище на Централна Адриатика. Гърците от Сиракуза, които основават града през 387 г. пр.н.е., забелязали особената форма на носа, и по тази причина назовали новия град Αγκών Ankon, което на гръцки означава лакът. Гръцкият произход на Анкона е запомнен с епитет, който е известен като „Дорийския град“. Древногръцки търговци построили тук фабрика за производство на естествения оцветител пурпур.

По времето на римляните Анкона има своя монета (с изображение от едната страна на ръка, държаща палмова клонка, и глава на Афродита от другата страна), а населението продолжавало да говори на гръцки. Кога именно Анкона става колония на Рим е спорен въпрос. Тя била звзета от римския флот в Илирийската война (178 пр.н.е., Тит Ливий). Юлий Цезар я завладява, веднага след като преминава Рубикон. Пристанището има огромно значение по време на империята като най-близко до Далмация и е разширено от Марк Улпий Траян.

Морски транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Морската гара се намира на пристанището Санта Мария. От Анкона се осъществява постоянна връзка с фериботи между Италия и Хърватия, Албания, Черна гора, Гърция и Турция.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]