Ана Торв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Анна Торв)
Ана Торв
Anna Torv
Торв на San Diego Comic-Con International, юли 2010 г.
Торв на San Diego Comic-Con International, юли 2010 г.
Родена
7 юни 1979 г. (44 г.)
Активност2002 –
Брачен партньорМарк Вали (2008 – 2010)
Значими ролиОливия Дънам (Експериментът)
НаградиНай-добра телевизионна актриса:
2010 – 2013 „Сатурн“ за „Експериментът
Уебсайт
Ана Торв в Общомедия

Ана Торв (на английски: Anna Torv) е австралийска актриса, носителка на четири награди „Сатурн“.[1] Известна е с ролята си на агента от ФБР Оливия Дънам в американския научнофантастичен сериал „Експериментът“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Торв е родена в Мелбърн, Австралия в семейството на Сюзън и Ханс Торв, но израства в околностите на Голд Коуст, Куинсланд. Бащата на Ана, Ханс Торв, е естонец по произход, но е роден в Стърлинг, Шотландия. Ана се отчуждава от баща си още на 8 години. Тя има и по-малък брат Дилън. Лелята на Ана по бащина страна е писателката Ана Мария Торв Мърдок Ман, която 31 години е била омъжена за медийния магнат и милиардер Рупърт Мърдок.

Торв завършва държавната гимназия Беноуа в Голд Коуст през 1996. Завършва Австралийския национален институт по драматични изкуства със специалност сценични изкуства през 2001.

През 2002 г. Ана Торв играе ролята на Ники в популярния австралийски сериал „Нашият таен живот“. Озвучава главната героиня Нарико в играта „Heavenly Sword“. Ана добива популярност с ролята си на агента от ФБР Оливия Дънам в американския научно-фантастичен сериал „Експериментът“. Снима се и в минисериала на HBOПасифик“ в ролята на Вирджиния Грей.

През 2009 Торв печели Награда за филмов пробив на австралиец, а година по-късно ѝ е присъдена награда Сатурн за Най-добра телевизионна актриса.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2008 Торв се жени за колегата си от „Експериментът“ Марк Вали. След година съвместен живот те се разделят.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Anna Torv Awards // IMDb. Посетен на 24 октомври 2014. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]