Анна Якшич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анна Якшич
Анна Глинская
руска благородничка
Родена
около 1473 г.
Починала
около 1553 г. (80 г.)
Семейство
РодГлински
ДецаЕлена Глинская

Анна Якшич, по мъж Глинска (Анна Глинска), е съпруга на княз Василий Глински и майка на Елена Глинска. Анна е баба на първия руски цар Иван Грозни, а според някои сведения негова учителка и възпитателка.

Анна Глинска се свързва с големия пожар в Москва през 1547 година, който според суеверието е предизвикан от нейното влъхвено магьостничество.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Анна произхожда от рода Якши или Якшичи, чийто родоначалник е Якша – велик войвода и предводител на войската на деспот Георги Бранкович – виж Бранкович. Станое Станоевич издирва, че Анна е внучка на Якша от сина му Стефан, който след падането на Смедеревското деспотство постъпва на служба в Седмоградско при унгарския крал Матияш Корвин (син на Ян Хуниади, който преди похода, завършил с битката при Варна е определен за бъдещ владетел на България). След битката при Мохач, престават сведенията за династията Якши.

Анна има две сестри – Ирина и Елена. Според руските изследователи, майката на Анна се казва Ангелина Комнина, и е свързана с династията Комнини.

Източниците издават, че Анна Глинска е в основата на първия брак на Иван Грозни с Анастасия Романовна, след който избухва големия пожар в Москва през 1547. Известно е, че Иван Грозни е сред големите дарители на Хилендар. Също така, първият руски цар отказва да се застъпи пред султана по молба на нарочни пратеници на Печката патриаршия, за пренасяне мощите на крал Стефан Милутин от София в сръбските земи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Анна Якшич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​