Евромайдан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антиправителствени протести в Украйна 2013 – 2014
Място Украйна: Киев, Лвов и др.
Дата21 ноември 2013 – 22 февруари 2014
Причиниполитически
ПоводРешение на правителството да спре подготовката за подписване на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС
Начини за протест
Жертви100
Раненинад 500
УчастнициАрсений Яценюк, Виталий Кличко, Петро Порошенко
Резултат
Антиправителствени протести в Украйна 2013 – 2014 в Общомедия

Евромайдан (на украински: Євромайдан) е термин за вълната от демонстрации и гражданско неподчинение, започнала в нощта на 21 ноември 2013 година, когато украинският президент Виктор Янукович отказва да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, за да засили отношенията между Украйна и Евразийския съюз, където Русия е основен играч.[1] Протестиращите се обявяват против запазване на връзките между Украйна и Русия, като действията им се определят в последната, като фашистки преврат.

Участници на Майдана[редактиране | редактиране на кода]

Студенти, активни граждани, привърженици на европейския път на развитие на Украйна, „Десен сектор“ – украинска паравоенна организация.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Причината е отказът на тогавашния украински президент Виктор Янукович, подложен на силен политически натиск от Русия, да подпише Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС.

Според експерти „В сравнение с октомври 2012 г., броят на хората, които са готови да излязат на улицата, е нараснал с 5% и значително е намалял броят на тези, които не биха протестирали – от 51 до 36%“[2].

В така наречения „Черен четвъртък“, когато правителството на Украйна решава да спре процеса на подготовка за сключване на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, биват предприети действия. Протестиращите бързо откликват на призивите за организиране на Евромайдана. Вълна от протести залива Украйна и света. Акциите от 21 – 23 ноември 2013 преминават без използване на политическа символика.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]