Антонин Колар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вацлав Колар
Václav Kolář
чешки архитект
Роден
Починал

Националност Чехия
Вацлав Колар в Общомедия

Вацлав Ко̀лар или Антонин Ко̀лар или Адолф Вацлав Ко̀лар (на чешки: Václav Kolář) е чешки архитект, създател на първия градоустройствен план на София след Освобождението.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 юли 1841 година в Башнице, Бохемия (днес Чехия). Завършва гимназия в Прага, след което участва като доброволец в полското въстание срещу Русия (1863 – 1864). Той достига чин лейтенант, но след поражението е изпратен в родното си село.

В Сърбия и Румъния[редактиране | редактиране на кода]

Колар напуска дома си, без да казва къде отива. След две години родителите му научават, че се намира в Белград и работи като чертожник при местен строител. След това той бяга в Букурещ, където отново работи като чертожник. Там печели държавна стипендия, която му позволява да учи инженерство в Париж и Виена. След завръщането си той работи в продължение на няколко години в Румънското министерство на благоустройството.

В България[редактиране | редактиране на кода]

С избухването на Руско-турската война (1877 – 1878), той се присъединява към руските войски в България. След създаването на независима България Колар се заселва тук и става първият главен архитект на новата столица София (от май 1878). Главната му задача е „почистване на града, събаряне на множество къщи през август и септември 1878 г. и поправка на калните и почти непроходими улици“. Автор е на първия градоустройствен план на столицата, известен като „Батенбергов“.[1] Като архитект застъпва строгите ренесансови форми, с богато разнообразие от класически и барокови детайли и орнаменти. Участва в създаването на първите зелени площи в София.[1]

Последните три години от живота си работи към частна компания, без да се пенсионира. Той прекарва целия си живот като ерген.

Умира на 30 декември 1900 година в София на 59-годишна възраст.

Проекти[редактиране | редактиране на кода]

Признание[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 година на Антонин Колар е наречена улица в София в квартал Овча купел.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 6. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104289. с. 2367.
  2. Йоана Кръстева, Улица с панелки кръстена на първия архитект на София, trud.bg, 20 март 2017.